Lies Lefever over "Pietenpact": "Te veel politieke correctheid"

Comédienne Lies Lefever is duidelijk geen fan van het "Pietenpact", de afspraken voor een Zwarte Piet zonder raciale stereotypen. "Ik heb nooit een link gezien tussen Zwarte Piet en rassenhaat", schrijft ze in een blogpost. "We zijn iets te enthousiast bezig met politiek correct zijn."

Voor Lefever, die als kind geadopteerd werd uit Rwanda, is Zwarte Piet geen issue. Zij heeft er in elk geval nooit iets kwaads in gezien. "Wie precies op welk moment is beginnen toeteren over Zwarte Piet en racisme weet ik niet, maar het speelt nu al enkele jaren, overgewaaid uit Nederland. En wij zijn vrolijk mee op die kar gesprongen. Zelf heb ik nooit, niet toen ik klein was en niet nu ik groot ben, een link gezien tussen Zwarte Piet en rassenhaat. Het is gewoon folklore. Cultureel erfgoed."

"Is er ergens ter lande een comité van allemaal zwarten uit verschillende lagen van de bevolking die zich over de pietenkwestie hebben gebogen en collectief gezegd hebben: wij voelen ons al jaren ontzettend beledigd? Nee. Zover ik weet niet. Het is nu een hele hoop kunst-en vliegwerk met regenboogpieten en god wat weet ik nog allemaal. Ongelooflijk belachelijk gewoon!"

Volgens de comédienne is het "Pietenpact" een gevolg van overdreven politieke correctheid. "Zullen we Sneeuwwitje en de zeven dwergen alvast ook op de censuurlijst zetten? Alle dwergen zouden immers beledigd kunnen zijn. En in deze tijd van nieuwe samengestelde gezinnen zullen we de sprookjes met boze stiefmoeders ook al maar gauw schrappen. Mag GAIA binnenkort ook kwaad zijn omdat de wolf steevast als slecht dier wordt afgeschilderd terwijl het in wezen toffe beesten zijn?"

"De wereld gaat kapot aan te veel correctheid. Straks mag de wetenschap waarschijnlijk ook niet meer over "het zwarte gat" spreken", schrijft Lefever. "Ik wens daar allemaal geen deelgenoot van te zijn. En bij deze wil ik dan ook graag mijn diensten aanbieden: alle mensen die nog een échte Zwarte Piet over de vloer willen, bel mij gerust. Pietenpact, mijn zwarte gat nondedju!"

"Geschrokken van de vele positieve reacties"

"Ik ben een beetje geschrokken van de vele positieve reacties", zegt Lefever aan de telefoon. De link naar haar tekst werd op Twitter meer dan 200 keer geretweet. "Enkele maanden geleden heb ik ook een blogpost geschreven over racisme, maar als het over Zwarte Piet gaat is er blijkbaar veel interesse. Het heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt."

Lefever vindt het op zich een overbodige discussie, zegt ze, iets tussen volwassenen waar kinderen niet mee bezig zijn. "Men begint bijvoorbeeld vaak over de slavernij, maar dat argument vind ik intussen achterhaald."

Wat niet wil zeggen dat racisme geen probleem is in onze maatschappij, benadrukt de comédienne. "Ik ben in mijn leven al dikwijls geconfronteerd met racisme, maar er zijn wel andere thema's dan Zwarte Piet om mee bezig te zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan discriminatie bij sollicitaties, op trein en bus, enzovoort."