Maandag grootste supermaan sinds 1948

In de nacht van maandag op dinsdag is aan de hemel de grootste supermaan sinds 1948 te zien. De maan lijkt daarbij groter te zijn dan normaal. De volgende keer dat de maan deze stand bereikt, is pas op 25 november 2034.

Een supermaan zien we wanneer er zich een volle maan voordoet als de maan op haar dichtst mogelijke punt bij de aarde staat. De baan van de maan is namelijk ellipsvormig waardoor de afstand tussen ons en de maan varieert tussen 356.000 en 406.700 kilometer. Maandag om 12.21 uur zal de afstand 356.509 kilometer bedragen.

Bij een supermaan kan de maan wel 14 procent groter en 30 procent helderder lijken. Om ze te bewonderen is het het beste om direct rond de maanopkomst om 17.21 uur naar het noordoosten te kijken. Omdat ze dan dicht bij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt de maan veel groter. Dinsdagochtend rond 07.17 uur gaat de maan weer onder. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter.

Om de supermaan te bewonderen zoek je best een plaatsje met weinig licht op en hoop je dat de voorspelde bewolking die van het westen over het land trekt wat op zich laat wachtent. Om opnieuw een maan te zien die zo dicht bij de aarde komt is het wachten tot 25 november 2034.

Meest gelezen