Michel: "We kunnen niet meer enkel op VS rekenen voor onze veiligheid"

Premier Charles Michel pleit voor een sterkere Europese politiek op het vlak van defensie. "Het is niet meer mogelijk om enkel op de VS te rekenen voor onze eigen veiligheid", zei hij in "De zevende dag." De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump was trouwens een "rare kandidaat", vindt de Belgische eerste minister.

Over het defensiebeleid van de Verenigde Staten is er enige ongerustheid bij de andere NAVO-lidstaten. Trump vindt namelijk dat de andere lidstaten te weinig bijdragen, en dreigt ermee hen de Amerikaanse militaire hulp te ontzeggen. Een kritiek die premier Michel enigszins onderschrijft. "In Europa is er de laatste decennia niet genoeg geïnvesteerd in defensie, en dat was niet enkel het geval in België. Maar er is een wil om meer te doen."

Charles Michel vindt het vooral belangrijk om op Europees vlak de militaire capaciteiten te bundelen. "Een sterker Europa voor defensie is meer dan ooit cruciaal. Iedereen begrijpt vandaag zeer goed dat het niet meer mogelijk is om enkel op de VS te rekenen voor onze veiligheid. Eerst na de brexit en nu met de stemming in de VS zijn meer en meer Europese leiders bewust dat het nodig is om beter te doen op Europees niveau."

Michel pleit voor een "substantieel hervormingsproces" voor het Europese project om een sterkere rol op internationaal vlak te nemen. 

"Trump was een rare kandidaat"

Contact heeft Michel nog niet gehad met Donald Trump. Maar over zijn campagne heeft de premier wel een duidelijke mening. "Trump was een rare kandidaat. Hij heeft gekozen voor simplisme en populisme, en hij heeft ook harde woorden tegen België gebruikt. Ik deel niet het wereldbeeld dat Trump heeft."

Het is niet de eerste keer dat premier Michel kritiek geeft op de figuur van Trump. Eerder deed hij dat al onder de vorm van een kwinkslag op de uitspraak van de Republikeinse -toen nog - presidentskandidaat dat Brussel een "hellegat" is geworden. Was dat onverstandig, als eerste minister van België? Nee, vindt Charles Michel. "Ik verdedig ons land, want het was toch zeer harde taal voor België. En ik heb geprobeerd daarop te reageren met humor, een Belgische troef."

Maar er is een hoe dan ook vorm van onvoorspelbaarheid nu Donald Trump president zal worden, stelt premier Michel. Ongerust hoeven we echter niet te zijn. "Wat telt is welke beslissingen hij zal nemen en welke beleidsdaden hij gaat doen. Bovendien is er in de VS een systeem van checks and balances. Eén man kan niet alles beslissen."

Meest gelezen