Niet iedereen present op informele bijeenkomst buitenlandministers

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zitten vanavond informeel bijeen om zich te buigen over de toekomstige relaties tussen Europa en de Verenigde Staten. De Britse en de Franse minister zijn niet van de partij. Minister Reynders zei voor de vergadering dat de EU meer kan op het vlak van defensie en veiligheid.
Voor aanvang van de top zei minister Reynders dat er geen sprake is van paniek.

De ministers van Buitenlandse Zaken komen morgen bijeen voor een formele Europese Raad, maar na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen besloot de hoge vertegenwoordigster van het Europees Buitenlands Beleid Federica Mogherini de ministers vanavond al uit te nodigen voor een informele babbel.

Niet ieder land is overtuigd van het nut van het informele diner van vanavond. Gisteren raakte bekend dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson niet naar Brussel zou afzakken voor de informele vergadering. "We zien geen reden voor een extra ontmoeting op zondag", zei een woordvoerder van Johnson.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault heeft laten weten dat hij er vanavond niet bij zal zijn. Volgens de Franse regering heeft die morgen een belangrijke ontmoeting in Parijs met de toekomstige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Beide ministers laten zich wel vertegenwoordigen door hun ambassadeurs bij de EU.

Reynders: "Niet meer, maar beter Europa"

Voor de vergadering begon zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan "Het journaal" dat de vergadering niet ingegeven is door paniek want dat we de eerste beslissingen van de nieuwe Amerikaanse administratie moeten afwachten.

Zo is het ook nog te vroeg om te zeggen of de EU meer alleen zal komen te staan tegenover Rusland, zei Reynders, al heeft hij de laatste week wel gezien dat er meer contacten tussen Washington en Moskou hebben plaatsgevonden, zonder de Europese Unie.

Daarom lijkt het hem noodzakelijk om meer te doen op internationaal vlak binnen de EU, om "met een sterkere stem te spreken in de ganse wereld". "We kunnen veel doen op diplomatiek en humanitair vlak", zei Reynders, "maar zonder een echte defensie, zonder een echt veiligheidsbeleid, is het onmogelijk voor de EU om aan de tafel te zitten."

Op zich is het niets nieuws dat de EU meer zal moeten doen zonder de VS, zei Reynders, ook president Obama had al gevraagd om meer te doen op Europees vlak en niet altijd te wachten op de VS. Nu met Donald Trump zal dat volgens Reynders nog meer het geval zijn.

Reynders zei dat hij niet pleit voor meer Europa, maar voor een betere Europese Unie op een paar zeer belangrijke domeinen zoals veiligheid en defensie. En dus is het nuttig om te denken aan een echte oproep binnen de EU om verder te gaan, bijvoorbeeld voor defensie en veiligheid, en zo met een sterkere stem te spreken, aldus Reynders.

Meest gelezen