OCAD wordt versterkt met 20 mensen

Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD wordt met 20 mensen versterkt tot 72 eenheden. Dat heeft OCAD-topman Paul Van Tigchelt gezegd in "De zevende dag". Hij waarschuwt wel dat een versterking van de mankracht alleen niet voldoende is om de strijd tegen de terreur aan te gaan.

We zitten in België nog altijd op dreigingsniveau 3, wat wil zeggen dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is, zegt Van Tigchelt. "Er is geen nood aan paniekzaaierij, we moeten gewoon blijven verder leven, maar dat niveau komt niet uit de lucht vallen."

"Er zijn twee factoren die hierin meespelen. Er is het probleem van de terugkeerders. Het kalifaat van IS staat onder druk. Wij hebben geen informatie dat er mensen willen terugkeren met slechte bedoelingen, maar er zijn mensen die terug willen en die de nodige begeleiding nodig hebben, speciaal dan vrouwen en kinderen. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat  IS die stroom van vrijwillige terugkeerders gaat proberen te infiltreren, we moeten die stroom dus goed blijven opvolgen", stelt Van Tigchelt.

"Anderzijds is er de nieuwe uitdaging voor onze diensten. Het fenomeen van de "homegrown terrorist fighters", mensen die dwepen met een bepaald gedachtengoed en die door de propagandamachine van IS snel kunnen radicaliseren", zegt de OCAD-topman.

Om al dat werk aan te kunnen heeft de regering beslist om het team van OCAD met 20 mensen uit te breiden tot 72 mensen. "Het is niet alleen een verhaal van mensen en middelen natuurlijk", zegt Van Tigchelt. "De Belgische structuren zijn goed, maar we moeten zo efficiënt mogelijk zijn. Dat kan door samen te werken en door slim te zijn en goede informatie te hebben. Alle diensten in ons land moeten goed samenwerken, er is geen andere optie."

Meest gelezen