Reynders: "Rol van Europa versterken"

Europa wil wachten op meer details rond de administratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, en eveneens de stem van Europa versterken in de wereld en op het internationale toneel. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard na informele ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

We moeten van de situatie in de Verenigde Staten gebruikmaken om de positie van de Europese Unie te versterken in domeinen als defensie, buitenlands beleid, de strijd tegen de klimaatopwarming, de immigratie en de veiligheid, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

"We moeten niet overal meer Europa creëren, maar we moeten definiëren welke de fundamentele domeinen zijn waar enkel een gemeenschappelijke aanpak zinvol is", zegt Reynders, die rond de tafel een sterk gevoel van unanimiteit waarnam. "De uitdaging zal zijn om te bekijken hoe we dat kunnen omzetten in daden. Doen we dat met 28? Met 27, zonder het Verenigd Koninkrijk? Met minder dan dat?" Volgens Reynders moeten ook de andere instellingen, in de eerste plaats de Europese Raad, die alle staatsleiders verenigt, zich dezelfde vragen stellen.

De Europese ministers drukten ook unaniem hun "volledig respect" uit "voor de verkiezing die plaatsvond en de democratische keuze" van de Amerikanen.

Buiten de Britse, Hongaarse en Franse buitenlandministers Boris Johnson, Peter Szijjarto en Jean-Marc Ayrault tekenden alle ministers van Buitenlandse Zaken present op de bijeenkomst, die werd georganiseerd door de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini. Johnson en Szijjarto weigerden te komen, terwijl Ayrault andere verplichtingen had in Parijs.

Meest gelezen