Trump kiest Reince Priebus als stafchef

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus gekozen als zijn stafchef in het Witte Huis. Dat heeft Trump gemeld in een mededeling, nadat Priebus' naam eerder al circuleerde tussen de voorspellingen van de Amerikaanse media. De stafchef, die verantwoordelijk is voor het personeel van het Witte Huis en beslist wie toegang heeft tot de president, is na de president de belangrijkste persoon in het Witte Huis.
Trump verkiest Rience Priebus (links) boven Steve Bannon (rechts).

Als hoofdstrategist en -raadgever heeft Trump gekozen voor zijn campagneleider Stephen "Steve" Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de radicaalconservatieve website Breibart News die bekendstaat als een conservatieve provocateur en zich sterk kant tegen het establishment van de Republikeinen.

Bannon was ook in de running voor de post van stafchef. De Amerikaanse media wezen er echter op dat zijn benoeming, na de agressieve campagne van Trump, het signaal zou kunnen geven dat de president verder inzet op de confrontatie, in plaats van te willen verzoenen en op zoek te gaan naar compromissen.

Preibus is zeer vertrouwd met het reilen en zeilen in Washington. Hij was de eerste Republikeinse leider die zich achter de controversiële Trump schaarde, en hij zal nu bruggen moeten bouwen tussen de president en de Republikeinen in het Congres. Hij heeft bijvoorbeeld een zeer goede relatie met de huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

Overgang

Bannon en Priebus zullen ook helpen tijdens het overgangsproces in de aanloop naar de dag van de inauguratie op 20 januari, aldus de mededeling.

"Ik ben zeer blij dat ik een heel succesvol team bij me zal hebben om ons land te leiden", zo zei Trump. "Steve en Reince zijn zeer gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens onze campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid. Nu zal ik ze beiden bij mij hebben in het Witte Huis terwijl we werken om Amerika weer groot te maken."

Preibus stelde dan weer "zeer dankbaar te zijn" dat de toekomstige president hem gekozen heeft "om hem en dit land te dienen terwijl we werken aan een economie voor iedereen, onze grenzen beveiligen, Obamacare afschaffen en vervangen en het radicaalislamitisch terrorisme verslaan".

"We waren sterke partners tijdens de campagne, die leidde tot de overwinning. We zullen hetzelfde partnerschap hebben terwijl we werken om de verkozen president Trump te helpen om zijn beleid uit te werken", zei ook Bannon, die Trump bedankte "voor de kans om met Reince te mogen samenwerken bij het uitwerken van de agenda van de regering-Trump."

Meest gelezen