Trump: "Sociale media hebben me geholpen om te winnen"

De nieuwe president van de VS Donald Trump zegt dat zijn gebruik van sociale media hem geholpen heeft om de verkiezingen te winnen. "Sociale media hebben meer macht dan het geld dat zij (zijn tegenstanders, red.) uitgegeven hebben", zegt Trump in een interview met CBS. Hij belooft dat voortaan terughoudend zal zijn op Twitter, maar heeft intussen wel een tweet gestuurd waarin hij The New York Times aanvalt.

Trump was tijdens de campagne erg actief op Twitter, waar hij vaak heel scherpe taal sprak over zijn politieke rivalen. Zo had hij het consequent over "crooked Hillary" (corrupte Hillary) als hij over Hillary Clinton bezig was.

De nieuwe president heeft meer dan 14 miljoen volgers op Twitter, zijn favoriete medium. Hij is daarnaast ook actief op Facebook en Instagram. "Ik denk dat het feit dat ik zulke aantallen volgers heb op Facebook, Twitter, Instagram, enzomeer, me geholpen heeft om al deze races te winnen waarbij zij (zijn tegenstanders, red.) meer geld uitgaven dan ik. De sociale media hebben meer macht dan het geld dat zij spendeerden, en ik denk dat ik dat tot op zekere hoogte heb bewezen nu."

Trump heeft het over een "fantastische vorm van communicatie". Het helpt hem om zijn aanhangers te bereiken, maar ook om verhalen te ontkrachten. "Als ik een slecht of een inaccuraat verhaal zie, dan heb ik een methode om terug te vechten", aldus Trump.

Andere toon?

Een opvallend moment in de verkiezingscampagne was de nachtelijke twitteraanval van Trump op de voormalige Miss Universe Alicia Machado, nadat die forse kritiek had gegeven op Trump vanwege diens commentaren over haar gewichtstoename na haar winst in 1996. Trump maakte in zijn tweets onder meer claims over een seksvideo.

Krijgen we een andere toon op Twitter nu hij de verkiezingen heeft gewonnen. Trump belooft van wel. "Ik ga heel terughoudend zijn. Als ik het al zal gebruiken, zal ik heel terughoudend zijn."

De laatste dagen is de nieuwe president al minder actief op Twitter, waar hij vooral oproepen tot eenheid heeft gepost. Eén tweet sprong wel uit de band, daarin had Trump het over "professionele demonstranten die opgezweept zijn door de media", een verwijzing naar de straatprotesten tegen zijn overwinning.

De tweet werd meteen gevolgd door eentje waarin weer verzoenende taal werd gesproken. Dat deed speculatie ontstaan dat de tweede tweet gestuurd was door zijn communicatieteam. Ook in de dagen voor de verkiezingen werd bericht dat Trump zijn Twitteraccount uit handen had gegeven om controverse te vermijden.

Gaat Trump zich aan zijn belofte houden om zich te beheersen? Dat lijkt maar zeer de vraag, want deze namiddag ging hij al opnieuw in de aanval tegen The New York Times, een krant die kritisch was voor hem tijdens de campagne. "Wow, The New York Times verliest duizenden abonnees door hun slechte en inaccurate berichtgeving", klinkt het.

"60 minutes"

Trump deed zijn uitspraken in een interview voor het programma "60 minutes" op CBS. Het volledige interview, waarin Trump wordt geflankeerd door zijn familieleden, wordt vanavond uitgezonden om 19 uur lokale tijd (1 uur vannacht bij ons).

Meest gelezen