Trump wil 2 tot 3 miljoen illegale immigranten met strafblad het land uitzetten

Donald Trump, de nieuwe president van de VS, heeft in een interview met CBS toelichting gegeven bij zijn immigratieplannen. Hij wil 2 tot 3 miljoen immigranten met een strafblad het land uitzetten en hij laat weten dat de geplande muur deels uit hekken mag bestaan. Daarmee neemt hij wat gas terug vergeleken met zijn campagnebeloftes.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Immigratie was een van de kernpunten van Trumps campagne. Nu hij de verkiezingen gewonnen heeft, vragen velen zich af welke plannen hij gaat doordrukken en op welke manier. In een interview met CBS laat Trump een eerste keer in zijn kaarten kijken.

De nieuwe president neemt daarbij wat gas terug. Zo zegt hij niet meer dat alle 11 miljoen mensen zonder geldige verblijfsdocumenten het land zullen worden uitgezet. "Wat we gaan doen, is alle mensen met een criminele achtergrond, zoals bendeleden en drugsdealers, het land uitzetten of opsluiten. We gaan ze uit dit land zetten, ze zijn hier illegaal", aldus Trump. Volgens hem gaat het dan om twee tot drie miljoen mensen.

Wat zal er dan gebeuren met de andere immigranten zonder geldige papieren? "Nadat de grens beveiligd is en alles genormaliseerd is, gaan we een beslissing nemen over de mensen waarover ze spreken als fantastische mensen. Het zijn fantastische mensen, maar we gaan daar later een beslissing over nemen."

"Muur mag deels uit hekken bestaan"

Trump bevestigt in het interview met CBS dat de muur aan de grens met Mexico er wel degelijk zal komen. Maar het hoeft geen volledige muur te zijn, zegt Trump nu, een hek kan ook. "Voor bepaalde stukken zou ik een hek aanvaarden, maar voor andere is een muur meer geschikt."

"60 minutes"

Trump deed zijn uitspraken in een interview voor het programma "60 minutes" op CBS. Het volledige interview, waarin Trump wordt geflankeerd door zijn familieleden, wordt vanavond uitgezonden om 19 uur lokale tijd (1 uur vannacht bij ons).

Meest gelezen