Zeker 2 doden in Nieuw-Zeeland na krachtige aardbeving en tsunami

Nieuw-Zeeland is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5. Er zijn zeker twee doden en verschillende gewonden. Daarnaast is er grote materiële schade. Enkele uren na de aardbeving volgden de eerste golven van een tsunami, maar de impact daarvan bleef beperkt. Het tsunami-gevaar is intussen zo goed als voorbij.
AP

De eerste hoge golven troffen de noordoostelijke kust van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Het ging om golven van 2 meter hoog. Het grootste tsunami-gevaar is intussen voorbij, maar er wordt wel aangeraden om weg te blijven van de stranden, aangezien de zee nog steeds onrustig kan zijn. Maar het lijkt er dus op dat de impact van de tsunami beperkt is gebleven. De tsunami-waarschuwing is intussen afgezwakt tot golven van één meter.

Langs de hele oostkust gingen sirenes af na de beving. Mensen uit de kustgebieden in het oosten werd met aandrang gevraagd om hoger gelegen gebieden op te zoeken. Mensen die hun huis hebben verlaten, kunnen terecht in tijdelijke opvangcentra.

Onduidelijk hoe groot schade precies is

Het tsunami-alarm werd aangekondigd na de zware aardbeving van eerder vandaag, iets na middernacht plaatselijke tijd (12 uur 's middags bij ons). De beving had een kracht van 7.5 en gebeurde op zo'n 91 kilometer ten noordoosten van de stad Christchurch. Er hebben zich ook al een 50-tal kleinere naschokken voorgedaan.

Op een persconferentie heeft de politie bekendgemaakt dat er zeker twee doden zijn gevallen als gevolg van de aardbeving. Er zijn ook verschillende gewonden. Het aantal slachtoffers kan nog oplopen omdat sommige huizen moeilijk te bereiken zijn door schade aan de wegen.

Het kuststadje Kaikoura, populair bij toeristen, is het zwaarst getroffen. Huizen, wegen en bruggen zijn ernstig beschadigd geraakt in de regio. Verschillende grote wegen zijn afgesloten voor het verkeer. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade juist is, in Nieuw-Zeeland is het nog maar net ochtend.

AFP or licensors

"Ik schommelde heen en weer"

Bewoners getuigen dat de beving vrij lang duurde. Ook in de hoofdstad Wellington - op zo'n 300 kilometer van Christchurch - werden gebouwen dooreengeschud. Mensen zijn in paniek op straat gevlucht, ook uit schrik voor de naschokken.

"Ik lag net in bed toen ik even na 12 uur een behoorlijke aardbeving voelde. Het was niet heel dichtbij, maar het duurde wel zeker een minuut", vertelt de Nederlander Henrico Prins, een medewerker van de zender RTL, die op zo'n 15 kilometer woont van Christchurch. "Ik schommelde heen en weer in mijn bed, net alsof je in een boot zit, of achteraan in een rijdende vrachtwagen."

Ring van Vuur

De regio wordt wel vaker getroffen door aardbevingen. In 2010 en 2011 raakten in Christchurch heel wat historische gebouwen beschadigd en vielen meer dan 100 doden. Die bevingen waren minder zwaar dan die van vandaag, maar ze vonden wel dichter bij het aardoppervlak plaats en dichter bij de stad.

Nieuw-Zeeland maakt deel uit van de zogenoemde "Ring van Vuur" in de Stille Oceaan, waar onder meer de Indo-Australische en Euraziatische aardplaat elkaar raken en er dus een verhoogde seismologische activiteit is. In de regio doen zich daarom vaak aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen