2016 wordt wellicht het warmste jaar ooit

2016 wordt waarschijnlijk het warmste jaar sinds het begin van de metingen in de negentiende eeuw. Dat zegt het World Meteorogical Organisation (WMO). Volgens voorlopige cijfers ligt de gemiddelde temperatuur 1,2 graden boven het gemiddelde vóór de industriële revolutie. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de gemiddelde temperatuur maar 2 graden mag stijgen tegenover het pre-industriële gemiddelde.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

2016 zal nog warmer zijn dan 2015, dat voorlopig alle records brak. Als de huidige trend zich voortzet, zullen 16 van de 17 warmste jaren ooit zich in deze eeuw hebben voorgedaan. Het zeventiende was 1998.

Dit jaar lagen de temperaturen tussen januari en september 0,88 graden boven het gemiddelde van de referentieperiode 1961-1990. Vooral in de eerste maanden van het jaar gingen de temperaturen de hoogte in, als gevolg van het krachtige weerfenomeen El Niño.

In delen van polair Rusland lagen de temperaturen zelfs 6 tot 7 graden boven het gemiddelde. Alaska en het noordwesten van Canada zaten 3 graden boven het gemiddelde.

Ook de andere alarmsignalen staan op rood. De globale hoeveelheid broeikasgassen stijgt naar nieuwe records en het ijs in de poolgebieden blijft op erg laag niveau, zowel aan het begin van 2016 als in oktober, als het herbevriezen normaal moet beginnen.  

Meest gelezen