België koopt voor twee miljard euro oorlogsschepen

België gaat samen met Nederland fregatten en mijnenjagers aankopen, een investering die ons land twee miljard euro zal kosten. Dat wordt bevestigd door bronnen dicht bij Defensie. Concreet gaat het om vier oorlogsschepen en twaalf mijnenjagers, die gelijk verdeeld worden over de twee landen. Het is de eerste keer dat twee landen zo'n grote aankoop samen doen.
Archiefbeeld

Samen met Nederland koopt ons land vier fregatten en twaalf mijnenjagers. De verdeling tussen de twee landen verloopt gelijk. België koopt dus twee oorlogsschepen en zes mijnenjagers aan, alles samen goed voor zo'n twee miljard euro. VRT-defensiespecialist Jens Franssen verklaart de aankoop: "Het is een investering die enkele tientallen jaren meegaat, en ondanks onze korte kustlijn is onze economie buitenproportioneel afhankelijk van alles wat te maken heeft met de vrije zeevaart. Denk maar aan de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge. Als vlagstaat zijn we als klein land bovendien een grotere speler dan Nederland of Frankrijk. We hebben dus meer schepen die onder een Belgische vlag varen dan Nederland of Frankrijk."

Waarom de twee landen dan samenwerken? "Heel eenvoudig, omdat het gewoon goedkoper is. België en Nederland gaan hun bemanningen samen kunnen opleiden, maar ze kunnen ook samen het onderhoud doen of samen wisselstukken beheren. Het is ook niet toevallig dat we dat samen met Nederland doen. De Belgische marine werkt al heel nauw samen met de Nederlandse", aldus Franssen in "De ochtend" op Radio 1.

Uitzonderlijke samenwerking

"Wat beide landen nu binnen twee weken willen aankondigen, is toch heel uitzonderlijk. Je hebt landen die dingen zoals helikopters gezamenlijk aankopen, maar dit is echt iets anders. Dit wordt op maat gemaakt en elk van de landen wordt eindverantwoordelijke voor één van de programma's."

Zo zou België de leiding krijgen over de aankoop van de mijnenjagers. Dat is niet onlogisch aangezien het Belgische leger daarin veel expertise heeft en op dit ogenblik ook al het onderhoud van de Nederlandse mijnenjagers doet. Nederland neemt de leiding voor de aankoop van de fregatten. Het gaat om exact dezelfde schepen zodat de bemanningen in principe bi-nationaal kunnen worden samengesteld.

De bedoeling is dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) eind deze maand samen met zijn Nederlandse collega het akkoord ondertekent.

Meest gelezen