Beroepsprovocateur en vuilprater gaat strategie Trump bepalen

De opvallend milde en verzoenende houding die Donald Trump zich kort na zijn verkiezingsoverwinning aanmat, was maar een kort leven beschoren. Trump benoemde gisteren zijn campagneleider Stephen Bannon als chef strategie en senior-adviseur. Bannon heeft een ultrarechtse stempel, de benoeming wekt dan ook heel wat tegenstand.

Met Stephen Bannon en Reince Preibus maakte Trump afgelopen weekend de eerste namen van zijn team bekend. Kon de benoeming van Priebus als stafchef van het Witte Huis algemeen op goedkeuring rekenen - Priebus is een veilige, traditionele keuze, bedoeld als zoenoffer naar de Republikeinen - dan doet de benoeming van Bannon dat veel minder.

Het is niet voor niets dat Bannon, die ook genoemd was voor de functie van stafchef, in dat verband op een njet stuitte van de volwassen kinderen van Trump. Donald Jr., Ivanka en Eric Trump hadden in hun rol van adviseurs van hun vader zware reserves geuit bij het idee van Bannon in zo'n invloedrijke positie.

Rijzende ster

Stephen "Steve" Bannon werd pas in augustus aangesteld als campagneleider van Trump maar heeft in de laatste maanden van de race naar het Witte Huis wel een bepalende rol gespeeld. Al snel werd hij deel van de inner circle rond Trump. Het is onder zijn invloed dat Trump een meer populistische toon aansloeg.

Bannon spoorde Trump onder meer aan om Clinton af te schilderen als lid van een wereldwijd complot waarbij de heersende klassen (de politieke en financiële elite en de media) eropuit zijn om de werkende klassen te onderdrukken. Velen zagen in die boodschap ook een verdoken vorm van antisemitisme.

Bannon was tot voor kort de CEO van Breitbart News. Die nieuwssite groeide onder Bannon uit tot een van de belangrijkste spreekbuizen van de anti-establishmentrebellen binnen de Republikeinse partij. Die beweging wordt geassocieerd met de zogenoemde "alt right"-movement die ernaar streeft om de "blanke identiteit" en "westerse waarden" te verdedigen en gekant is tegen een multiculturele samenleving.

Breitbart is dan ook bekend van weinig subtiele koppen als "Wat zou je verkiezen: dat je kind kanker heeft of lijdt aan feminisme", of nog "Geboortebeperking maakt vrouwen onaantrekkelijk en gek".

Vooroordelen

Ook Bannon zelf is er al herhaaldelijk van beschuldigd dat hij bevooroordeeld is. Volgens zijn ex-vrouw zou hij jaren geleden pertinent hebben geweigerd om hun tweelingdochters naar een eliteschool in Los Angeles te sturen omdat hij niet wou dat de meisjes met Joden in contact zouden komen. In 1996 werd hij door zijn echtgenote aangeklaagd wegens huiselijk geweld met traumatische verwondingen als gevolg. De aanklacht verviel later omdat zijn vrouw niet kwam opdagen op het proces.

Stephen Bannon studeerde af aan Harvard. Hij begon zijn carrière als investeringsbankier bij Goldman Sachs. Later stapte hij over naar de entertainmentindustrie en stichtte hij een organisatie die de corruptie binnen de regering aan de kaak wou stellen. Hij maakte ook enkele documentaires waarin hij dweepte met Sarah Palin en haar tea partybeweging en met Ronald Reagan. De stichter van Breitbart, Andrew Breitbart, beschreef hem ooit als de Leni Riefenstahl van de tea partybeweging.

Breitbart, spreekbuis voor ultrarechts Amerika

Opvallend in dat verband is dat de nieuwssite Breitbart eerst de kandidatuur van Trumps rivaal Ted Cruz steunde. Toen bleek dat Trump aan belang won, schaarde de site zich echter zonder verpinken achter de miljardair.

Bannon heeft op die manier zeker mee het succes van Trump bepaald. Eén van Bannons favoriete mikpunten van spot in dat verband was overigens Paul Ryan, de huidige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het hoeft niet te verbazen dat de Trumpcampagne met haar opruiende, extreemrechtse taal bejubeld werd door de Ku Klux Klan.

Al tijdens de campagne waarschuwde een van de adviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat John Kasich voor Bannon. "Het racistische, fascistische extreem-rechtse is de Oval Office tot op enkele voetstappen genaderd. Pas erg goed op, Amerika."

Ongeloof en afschuw op Twitter

Ook gisteren werd op de sociale media met afschuw gereageerd op de aanstelling van Bannon. "Dit is het dichtste dat we - hopelijk - ooit bij een door de staat gerund mediabedrijf zullen komen", tweette New York Timesjournalist Connor Ennis.

"Dit is een signaal dat de blanke racisten tot in de hoogste regionen vertegenwoordigd zullen zijn in het Witte Huis van Trump". "Vraag: Wordt Breitbart met Bannon als belangrijkste politiek adviseur nu het belangrijkste mediabedrijf in de VS?", klonk het bij anderen.

Meest gelezen