Boris Johnson: "Verkiezing Trump kan goede zaak zijn voor Europa"

"De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is een goede zaak." Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vandaag in Brussel. "We moeten dit bekijken als een opportuniteit. Trump is een 'deal maker'. Dat kan positief uitdraaien voor Groot-Brittannië, maar ook voor Europa."
usage worldwide

Johnson zei eerder al dat de intrede van Donald Trump in het Witte Huis niet per se als negatief moet worden beschouwd. Gisteravond daagde hij niet op tijdens een informele vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over Trump. Hij zag geen reden voor overleg.

Vandaag schuift Johnson wel mee aan tafel. "Er is veel om positief over te zijn. Het is belangrijk de president-elect of zijn regering niet op voorhand te veroordelen. We moeten afwachten wat ze zullen doen", zei hij bij aankomst op de maandelijkse bijeenkomst van de 28 EU-ministers.

"We moeten dit bekijken als een opportuniteit", herhaalde Johnson. "In de wereld zijn er grote veranderingen aan de gang. Veel mensen hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd of dat ze niet worden vertegenwoordigd. Die mensen laten nu hun stem horen. Het is aan ons om naar hen te luisteren en de zaken positief aan te pakken."

"Donald Trump is een "deal maker". Dat kan positief uitdraaien voor Groot-Brittannië, maar ook voor Europa. Daar moeten we op focussen."

Europa versterken

Vandaag komt Trump niet meer aan bod tijdens de vergadering. De Belgische minister Didier Reynders zei na het overleg van gisteravond al dat de Europese Unie van de situatie moet gebruikmaken om haar positie te versterken op vlak van defensie, buitenlands beleid, klimaatpolitiek, immigratie en veiligheid. "We moeten niet overal meer Europa creëren, maar we moeten definiëren op welke fundamentele domeinen enkel een gemeenschappelijke aanpak zinvol is."

Meest gelezen