Bowie's Tintoretto naar het Rubenshuis in Antwerpen

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft de hand kunnen leggen op het altaarstuk "Heilige Catharina" van de Italiaanse oude meester Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het monumentale werk was het enige werk van een oude meester op de veiling van de kunstcollectie van David Bowie bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Het werk zal nu in bruikleen gegeven worden aan het Rubenshuis.

Het Rubenshuis in Antwerpen is in blijde verwachting van de komst van een nieuw meesterwerk. De koper van het altaarstuk "Heilige Catharina" van Jacopo Tintoretto op de veiling van de kunstcollectie van David Bowie gaat het werk in bruikleen geven aan het Rubenshuis. Hij of zij betaalde 222.000 euro voor het kunstwerk.

Jacopo Tintoretto schilderde het grote altaarstuk van de Heilige Catharina in 1570 voor de kerk van San Geminiano in Venetië. Het werk hing er tot de afbraak van de kerk in 1807.

"Bijzonder is ook dat Anthony van Dyck tijdens zijn verblijf in Italië (1621-1627) een schetsje van het altaarstuk maakte in zijn zogeheten Italiaanse schetsboek. Samen met andere Venetiaanse meesters als Titiaan en Veronese was Jacopo Tintoretto een belangrijke inspiratiebron voor Rubens en Van Dyck", meldt het Rubenshuis.

Hiaat in museum wordt opgevuld

"Heilige Catharina" zal in de lente van 2017 in het Rubenshuis geëxposeerd worden. "Met dit werk kan het Rubenshuis voor het eerst een werk van Jacopo Tintoretto tonen aan het publiek. Het werk vult een hiaat in de opstelling van het museum."

De Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen prijst het acquisitiebeleid van het Rubenshuis. "Het beleid dat het Rubenshuis de laatste jaren heeft gevoerd, overtuigt niet alleen binnen- en buitenlandse verzamelaars om hun aankoop een tijdlang met uit te lenen, de werken bereiken ook het grote publiek", aldus Heylen.

"Het feit dat dit werk jarenlang deel uitmaakte van de persoonlijke kunstcollectie van een van de grootste popiconen aller tijden (David Bowie), toont hoe inspirerend en opwindend oude kunst voor grote vernieuwers kan zijn."

Meest gelezen