Brussels Expo mag Koninklijk Circus uitbaten

De vzw Brussels Expo mag de komende 27 jaar het Koninklijk Circus, een van de grote concertzalen in het centrum van Brussel, uitbaten. Botanique verliest de concessie. De beslissing is omstreden omdat Philippe Close (PS), de voorzitter van de vzw Brussels Expo, als schepen ook in het Brusselse stadsbestuur zit, dat de beslissing genomen heeft.

In het voorjaar werd de concessie met Botanique opgezegd door de stad Brussel, maar Botanique stelde zich opnieuw kandidaat, in samenwerking met de Sportpaleis Groep.

Volgens het stadsbestuur heeft de vzw Brussels Expo het gehaald "op basis van de kwalitatieve selectie van de inschrijvers en de formele en materiële analyse van de offertes". Meer informatie is er voorlopig niet. Opvallend is wel dat Philippe Close (PS), voorzitter van de vzw van Brussels Expo, ook schepen van Toerisme is in het Brusselse stadsbestuur. Vanaf 1 juli 2017 zal Brussels Expo het Koninklijk Circus uitbaten.

"We hebben geïnformeerd naar het beslissingsproces, maar nooit antwoord gekregen", zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Groep in De Morgen. "We weten niet wie het dossier beoordeeld heeft of met welke ernst het gebeurd is. Maar dit is blijkbaar de Brusselse cultuur van donnant-donnant. Het doet me denken aan Antwerpen voor het Visa-schandaal: hallucinant." De openbare procedure kwam er ook pas nadat de Botanique naar de Raad van State was getrokken.

De vzw Brussels Expo baat naast de Tentoonstellingspaleizen al twee concertzalen uit in Brussel: Paleis 12 en La Madeleine, zalen waar momenteel opvallend weinig concerten op de agenda staan. "Zoiets kan niet rendabel zijn", zegt Bianca Debaets (CD&V).

Sportpaleis Groep en Botanique wachten op meer informatie alvorens ze beslissen over verdere stappen. Morgen is er een persconferentie.

Meest gelezen