De Decker in opspraak, maar MR kant zich niet tegen onderzoekscommissie "Kazachgate"

De meeste oppositiepartijen willen dat een onderzoekscommissie zich buigt over "Kazachgate", de corruptiezaak rond de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev. Ook MR, de partij van Armand De Decker die in de zaak in opspraak is gebracht, kant zich niet a priori tegen zo'n commissie.

De Belgisch-Oezbeekse miljardair Chodiev kon als eerste in België gebruikmaken van de omstreden wet over de verruimde minnelijke schikking. Hij betaalde 23 miljoen euro en kocht zo een dreigend proces af.

Volgens onthullingen in de media zou minister van Staat Armand De Decker (MR) op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul hebben bemiddeld om de afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen.

De druk om die wet erdoor te krijgen zou via Frankrijk zijn gekomen. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed hebben aangewend.

MR: "Licht scheppen in de zaak"

Armand De Decker ontkent dat hij lobbywerk zou hebben verricht, maar de meeste oppositiepartijen willen dat er een onderzoekscommissie komt.

De Franstalige partijen Défi, PS en CDH vragen zo'n commissie, net als Ecolo en Groen. Ook SP.A sluit zich bij die vraag aan. "Er lijken grote fouten gemaakt door hoge magistraten. Als je weet welke druk er op het parlement is geweest, kan je je de vraag stellen of er ook op magistraten druk is uitgeoefend. Er ligt in elk geval genoeg op tafel om een onderzoekscommissie op te richten", zegt Dirk Van der Maelen.

MR, de partij van De Decker, is niet a priori tegen. "We moeten licht scheppen in de zaak", zegt MR-fractieleider Denis Ducarme. Maar hij wijst erop dat het parlement verschillende middelen kan gebruiken: de commissie Justitie kan rond de zaak werken, er kan een bijzondere commissie komen en een onderzoekscommissie.

"Mocht beslist worden dat de onderzoekscommissie de juiste tool is, dan zullen we daar ons niet tegen verzetten", zegt Ducarme. Hij benadrukt wel dat er nog een gerechtelijk onderzoek loopt en dat het wenselijk is eerst de resultaten daarvan af te wachten.

Vlaamse regeringspartijen willen uitkomst gerechtelijk onderzoek afwachten

Ook Open VLD wijst erop dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. De Vlaamse liberalen zeggen dat ze "zoals steeds" elk concreet voorstel voor de oprichting van een onderzoekscommissie onderzoeken.

N-VA en CD&V willen eerst de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek afwachten.

Meest gelezen