Door aftreden Congolese premier kan Kabila aan de macht blijven

De Congolese regering is afgetreden. Door het vertrek van premier Matata kan een premier uit de oppositie aangesteld worden en kunnen de presidentsverkiezingen uitgesteld worden. Dat betekent dat president Joseph Kabila de macht behoudt tot april 2018.

Premier Augustin Matata Ponyo heeft het ontslag van zijn regering zelf aangekondigd: "Ik heb mijn ontslag ingediend en dat van de leden van de regering om te beantwoorden aan de geest en de letter van het akkoord dat in oktober werd afgesloten".

De partij van Kabila en een deel van de oppositie waren vorige maand overeengekomen om de presidentsverkiezingen, die gepland waren op 27 november, uit te stellen tot april 2018. Die beslissing gaat in tegen de grondwet, die voorschrijft dat Kabila's tweede en laatste termijn afloopt op 19 december. Volgens Kabila moet Congo zich beter voorbereiden op de verkiezingen. Tot april 2018 zou er een eenheidsregering komen met een premier uit de oppositie.

De meest getipte naam om Matata op te volgen als premier (van die eenheidsregering) is Vital Kamerhe van oppositiepartij UNC. Kamerhe zou vanmorgen al bij de president langs geweest zijn. De afgelopen dagen werd hij al her en der getipt als nieuwe premier. Toch is dat niet de enige naam die circuleert. Ook oud-vicepresident Ruberwa, nog een opposant van Kabila, wordt genoemd als volgende premier.

De afgelopen weken was er in Congo al heel wat protest tegen het uitstellen van de verkiezingen. Het akkoord wordt niet erkend door de grootste oppositiepartij UDPS, door de kerk en door de meeste burgerorganisaties. Verwacht wordt dat de eenheidsregering het protest niet zal kunnen bedaren.

Meest gelezen