Eén op de drie ouders van een premature baby neigt naar een depressie

Elk jaar worden in ons land ongeveer 10.000 kinderen te vroeg geboren. 51 procent van de moeders en 21 procent van de vaders van een premature baby worden geconfronteerd met stress of een depressie. Zo blijkt uit een onderzoek van het UZ Leuven.
AP2006

Daar waar de geneeskunde de zorg voor pasgeboren premature baby's sterk heeft kunnen verbeteren, blijft het voor de ouders een hevige schok. Fysiek, emotioneel en psychologisch is het voor hen een uitputtingsslag. Eén op de drie ouders vertoont dan ook verschijnselen van een depressie. "Voor de ouders is het meestal een onvoorspelbare wending, waar ze niet klaar voor zijn. Voor de buitenwereld is dit vaak moeilijk te begrijpen", zegt de Vlaamse vereniging van Ouders voor Couveusekinderen (VVOC). 

Een goede zorg voor de ouders kan een impact hebben op de ontwikkeling van het kind en op het welzijn van de ouders, blijkt uit nieuwe ziekenhuistendensen. "We richten ons zowel op het welzijn van het kind als op de maximale integratie van de ouders vanaf de geboorte. Dit door de ouders te helpen het gedrag van hun baby te begrijpen en de behoeftes zo goed mogelijk in kaart te brengen", zegt dokter Van Hoestenberghe van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. 

Meest gelezen