Erdogan wil referendum over kandidaat-lidmaatschap EU

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft de Europese Unie nog tot het einde van het jaar om te beslissen of Turkije mag toetreden tot de Unie, daarna wil hij een referendum over de kwestie organiseren. Dat heeft het Turkse staatshoofd gezegd tijdens een landbouwconferentie in de hoofdstad Ankara, zo meldt het staatsgezinde persagentschap Anadolu.

De Europese Commissie publiceerde woensdag nog haar jaarlijkse rapporten over de toestand van de kandidaat-lidstaden. De Commissie was -niet geheel onverwacht- erg kritisch voor Turkije, waar in de nasleep van de mislukte coup van 15 juli tal van maatregelen werden genomen die internationaal de wenkbrauwen deden fronsen.

Eurocommissaris Johannes Hahn, bevoegd voor Uitbreidingsonderhandelingen, liet woensdag weten dat de bal in het Turkse kamp ligt en riep Ankara ook op om "snel te stoppen zich van de EU te verwijderen". Erdogan spoorde Europa daarop aan snel een definitieve beslissing te nemen over de Turkse toetreding, een oproep die hij vandaag dus nog herhaalde.

Het Turkse staatshoofd liet zich naar verluidt ook opnieuw kritisch uit over verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, die hij ervan beschuldigt de Koerdische Arbeiderspartij PKK onderdak te bieden op hun grondgebied. Het Turkse regime beschouwt de PKK als een terroristische organisatie.

Meest gelezen