Gent vraagt inwoners om de open haard niet aan te steken

De stad Gent gaat haar inwoners vragen om zo weinig mogelijk de open haard of houtkachel aan te steken. Onlangs raakte bekend dat die laatsten voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het fijn stof in de lucht. De Vlaamse Milieu Maatschappij gaat enkel op bepaalde dagen vragen om de kachel niet aan te steken, maar Gent wil nog een stap verder gaan.

Op dagen dat er een slechte luchtcirculatie is, blijft het fijn stof hangen in de lucht. Gent wil echter ook op andere dagen het fijnstofgehalte in de atmosfeer terugdringen.

Omdat houtkachels en open haarden verbieden niet kan, wil Gent de inwoners informeren en sensibiliseren via een campagne.

"Als je twee uur hout brandt in een open haard dan heeft dat hetzelfde effect als 300 kilometer rijden met een vrachtwagen", zegt schepen van Leefmilieu Tine Heyse (Groen). "Wij willen als stad mensen laten nadenken. Moet er per se hout gestookt worden, of gaat het gewoon om de gezelligheid? Zeker op de dagen met een slechte luchtkwaliteit willen we mensen aanzetten om dat niet te doen."

Meest gelezen