Griekse economie groeit voor eerst in twee jaar

Griekenland, dat nog steeds onder toezicht staat van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft voor het eerst in twee jaar weer aangeknoopt met economische groei.
Demotix

In het tweede en derde kwartaal van dit jaar was er sprake van positieve groei, zo blijkt maandag uit cijfers van statistiekbureau Elstat.

Zo steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent tijdens het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande. Het tweede kwartaal kende een groei van 0,2 procent ten opzichte van het eerste. Technisch gezien betekenen twee opeenvolgende positieve kwartalen een terugkeer naar economische groei.

Volgens regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos kende de Griekse economie een dergelijk groeiritme niet meer sinds het eerste kwartaal van 2008. Begin 2015 kende Griekenland nog eens een mini-episode van twee opeenvolgende groeikwartalen, maar was de groei in dat tweede kwartaal bijna niet waarneembaar.

Voor heel 2016 verwachten de Griekse regering en de Europese Commissie evenwel nog steeds een terugval van het bbp met 0,3 procent. Maar volgens Athene zal Griekenland in 2017 aanknopen met een economische groei van 2,7 procent.

Meest gelezen