Groen blij, met hoge ambities, maar "volledige overkapping ongeloofwaardig"

Groen is net als de actiegroepen blij met de hoge ambities die Alexander D'Hooghe schetst in zijn ambitienota voor de overkapping van de Antwerpse ring. "Maar zolang de Vlaamse regering vasthoudt aan het BAM-tracé, is elke claim van een volledige overkapping zeer ongeloofwaardig", meent fractieleider Wouter Van Besien.
BELGA/HANDOUT

Groen is ook verheugd met de oproep van D'Hooghe voor een andere mobiliteit, en een sterke participatie. "Een overduidelijke kritiek op het gesloten-deurenbeleid van de BAM van de voorbije vijftien jaar", zegt Van Besien.

"Maar in het noordelijk" deel van de ring houdt de intendant noodgedwongen vast aan beslist beleid: het BAM-tracé. Dat maakt de nota op dat vlak ongeloofwaardig."

Actiegroepen gematigd positief

De actiegroepen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, die al geruime tijd actievoeren tegen de Oosterweelverbinding, hadden eerder al gematigd positief gereageerd. Ze zien positieve elementen in de ambitienota van de overkappingsintendant. Maar ze wijzen er ook op dat rond een aantal knelpunten nog vragen onbeantwoord blijven.

Ademloos en stRaten-generaal noemen het positief dat D'Hooghe in zijn ambitienota de overkapping ziet als een noodzakelijk project, niet als een luxemaatregel. "Het is met dit soort stadsontwikkeling dat Europese steden zich momenteel onderling profileren om bewoners, bedrijven, congressen en toeristen aan te trekken", zeggen ze.

Ademloos en stRaten-generaal reageren positief omdat de nota "alle basismateriaal samenbrengt voor een beter begrip van de kansen en de uitdagingen die het overkappen met zich meebrengt".

Ook Ringland vindt dat de nota "zeer positieve krachtlijnen" bevat, maar vindt tegelijk dat een aantal knelpunten nog onbeantwoord blijven. "Het overleg daarover loopt volop. De burgerbeweging hoopt dat dat eerstdaags tot concretere resultaten leidt, tot een echte consensus".

Meest gelezen