Helft 45-plussers heeft verhoogd risico op diabetes

De helft van de 45-plussers in ons land heeft een verhoogd risico om diabetes of suikerziekte te krijgen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Regelmatig sporten en beperkt gewicht verliezen, kan het risico verminderen.

Het aantal mensen met ouderdomsdiabetes (type 2 diabetes) is de laatste decennia meer dan verdubbeld. Vooral 45-plusser lopen een risico om de ziekte te ontwikkelen. Zij hebben vaker een ongezonde levensstijl en kampen met overgewicht. 

"Regelmatig bewegen, kan het risico verminderen", zegt dokter Ann Verhaegen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Drie keer per week iets actiever stappen, fietsen of zwemmen, kan het risico op diabetes met ongeveer de helft reduceren. Ook een beperkte gewichtsdaling van vier kilogram, gedurende vier jaar, kan een gunstige invloed hebben."

Wie wil weten of hij een verhoogd risico heeft op suikerziekte, kan vandaag, tijdens "Wereld Diabetes Dag", terecht op vijf plaatsen in Vlaanderen waar vrijwilligers een test afnemen. Zelf kunt u het risico testen op http://voorkomdiabetes.be/

Meest gelezen