Homans: "Minderhedenforum krijgt geen subsidies voor Zwarte Piet-onzin"

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) heeft problemen met het standpunt van het Minderhedenforum in de Zwarte Piet-discussie. De organisatie weigerde het Pietenpact te ondertekenen en pleit voor een heel andere invulling van de hulp van de Sint. "Dat is niet de mening van haar achterban", zegt Homans in De Standaard.
Jasper Jacobs

Eind vorige week tekenden verschillende tv-zenders en speelgoedwinkels het zogenoemde Pietenpact ondertekend, een tekst waarin wordt gepleit voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. De klassieke volledig zwart geschminkte piet met rode lippen verdwijnt dus. Roetpieten - waarbij enkel zwarte vegen op het gezicht worden gezet - kunnen dus wel. Het Minderhedenforum weigerde de tekst te ondertekenen, omdat het volgens haar niet ver genoeg ging.

Die reactie kon minister van Gelijke Kansen Homans niet erg appreciëren. Volgens haar spreekt de organisatie niet in naam van haar achterban. "Ik heb genoeg contacten met de allochtone gemeenschap om te weten dat het protest tegen Zwarte Piet niet breed gedeeld wordt", zegt ze in De Standaard. "Meer nog: het zijn enkelingen die het debat verzieken."

"Het Minderhedenforum krijgt geen subsidies om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen", zegt de minister. "Ik heb een redelijk goede verstandhouding met Wouter Van Bellingen, maar dit gaat een brug te ver." In een reactie aan VRT Nieuws benadrukt ze dat ze een gesprek met hem zal aangaan "als dit nog een paar dagen escaleert". "Ik zal hem dan vragen wat de bedoeling is. Ik hoop dat ze beseffen dat ze op deze manier een kinderfeest aan het verbrodden zijn."

Homans benadrukt in de krant nog dat er "simpelweg geen probleem is". "Persoonlijk vind ik ook de Roetpiet (waarbij de Piet enkel wat zwarte vegen op het gezicht krijgt, nvdr.) een te grote toegeving", zegt de minister, die zich stoort aan wat zij "het eenrichtingsverkeer" noemt. "Als mijn zonen opmerken dat hun islamitische vriendjes niet naar school gaan als het Suikerfeest is, probeer ik dat begripvol uit te leggen, al vind ik het evengoed moeilijk dat twee derde van de klas wegblijft voor een religieus feest. Als wij dan omgekeerd geen respect mogen eisen voor onze cultuur en tradities, dan breekt mijn klomp."

Tweede Pietenpact

Het Minderhedenforum zei vanochtend al dat het wel bereid is om een tweede Pietenpact te ondertekenen. "We zijn tevreden met het eerste pact, omdat de roetveeg een belangrijke volgende stap is in een proces van verandering", zegt Van Bellingen. "Maar voor sommige mensen blijft de huidige figuur (van Zwarte Piet, nvdr.) nog kwetsend omdat onder andere door de pagekledij er nog steeds een verwijzing is naar de slavernij. Daarom konden we het eerste Pietenpact nog niet ondertekenen. De commotie van het voorbije weekend bewijst dat het pact nog niet rijp was. Daarom zijn we bereid om de dialoog aan te gaan met DeBuren."

Het Minderhedenforum betreurt de timing van de lancering van het eerste pact en zegt bereid te zijn om met onmiddellijke ingang een tweede Pietenpact af te sluiten. "We engageren ons om in de aanloop van 6 december geen Pietendebat meer te voeren. Zo is en blijft Sinterklaas een echt kinderfeest. Hierin kan Vlaanderen de weg tonen aan Nederland."

Meest gelezen