Initiatiefnemer van Pietenpact gaat na Sinterklaas "verder praten"

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren is "teleurgesteld" over de vele - negatieve - reacties op het Pietenpact waarin men komaf wil maken met de raciale connotaties rond de figuur van Zwarte Piet. deBuren heeft nu een "representatieve groep" mensen uitgenodigd om verder te praten, maar dan wel pas na zes december.

Directeur Wim Vanseveren van Huis deBuren - de initiatiefnemer van het Pietenpact - heeft de afgelopen dagen naar eigen zeggen heel wat reacties binnengekregen op het pact. Hij heeft nu een "representatieve groep" mensen uitgenodigd om persoonlijk verder te praten.

"Tijdens die gesprekken zullen we uitzoeken waarom we mekaar niet verstaan, want ik denk eerlijk gezegd dat wij niet zo ver van mekaar af staan", zegt Vanseveren aan VRT Nieuws.

De gesprekken zullen "snel na 6 december" opgestart worden, en zouden voor Kerstmis moeten afgerond zijn. Nu zijn de uitgenodigde gesprekspartners namelijk te druk bezig met Sinterklaas, luidt het.

Maar zo lijkt het erop dat het Pietenpact tijdelijk in de koelkast wordt gezet, al wil directeur Vanseveren dat niet gezegd hebben. "Het Pietenpact blijft bestaan. Er is geen enkele reden om het te begraven. Het gaat hier trouwens niet om een decreet, maar om een aanbeveling. Mensen zijn vrij om er zich bij aan te sluiten of niet."

Wel laat Vanseveren weten "teleurgesteld te zijn in alles wat de laatste dagen gebeurd is". "Dit is misschien wel typisch voor Vlaanderen. Er gebeuren heel veel goeie dingen, maar op het moment dat men het een naam geeft, schrikt men op."

"Roetveegpiet"

Met de intrede van Sinterklaas vorig weekend kwam het cultuurhuis deBuren met het Pietenpact af. Daarin werd afgestapt van "Zwarte Piet" en werd "Roetveegpiet" verwelkomd. Een manier om blackfacing en raciale stereotypes rond de figuur van Zwarte Piet tegen te gaan.

De evolutie naar Roetveegpiet groeide volgens initiatiefnemer Wim Vanseveren al "enkele jaren" in Vlaanderen, en het pact werd ondertekend door verschillende organisaties en onderwijsnetten.

Er kwam echter heel wat kritiek op het Pietenpact. Het Minderhedenforum vond het "niet ver genoeg gaan", maar de meeste reacties gingen in de andere richting. 

Meest gelezen