Korpschef Mechelen niet vervolgd voor achterhouden info Abdeslam

De korpschef van Mechelen wordt niet vervolgd voor het bewust achterhouden van informatie over Salah Abdeslam. Dat heeft het parket van Antwerpen beslist, schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen.
Korpschef van de lokale Mechelse politie Yves Bogaerts

De korpschef had een jaar geleden een tip over het mogelijke onderduikadres van de toen voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam niet opgenomen in de Algemene Nationale Gegevensbank. De informatie kwam van een inspecteur die problemen had met zijn oversten.

Uiteindelijk werd de tip pas verwerkt drie dagen nadat Abdeslam was opgepakt. Het Antwerpse parket blijft erbij dat dat te laat was, maar zegt dat er geen kwaad opzet in het spel was. Het onderzoek van het Comité P heeft onvoldoende elementen opgeleverd om dat te kunnen aantonen, luidt het.

Het onderzoek wegens schending van de wet op het politieambt wordt daarom zonder gevolg geklasseerd. Het parket heeft wel een afspraak gemaakt met de burgemeesters van de betrokken politiezone Bart Somers (Mechelen) en Eddy Bevers (Willebroek), om hen te informeren over wat het parket "de interne spanningen en de gebrekkige communicatie in het korps" noemt.

Meest gelezen