Obama: "Trump zal strategische allianties respecteren"

Europa en Azië hoeven niet te vrezen dat de VS hen in de steek laat eens Donald Trump president is. Dat zegt de huidige Amerikaanse president Barack Obama. "De VS blijft de onmisbare natie om de orde in de wereld te bewaren."
AFP or licensors

Blijft de VS de hoeksteen van de NAVO onder president Trump? Of zal het land zijn aandeel in én zijn bijdrage aan het bondgenootschap afbouwen? Het zijn vragen die veel Europese regeringsleiders dezer dagen bezighouden. Tijdens zijn kiescampagne herhaalde Trump immers meermaals dat hij een meer isolationistische koers wou gaan varen. Vooral de NAVO moest het vaak ontgelden.

Tijdens zijn eerste persconferentie sinds de verkiezing van Trump heeft huidig president Obama gepoogd de gemoederen te bedaren. "Er is een grote continuïteit", zei hij. "We blijven de onmisbare natie om de orde in de wereld te bewaren."

Beleid en internationale relaties overstijgen presidenten, meende hij. Hij beloofde dat het leger, diplomaten en inlichtingendiensten als tevoren met hun buitenlandse evenknieën zullen blijven samenwerken.

Obama verwees expliciet naar het gesprek dat hij met Trump had. "Hij toonde een grote interesse in het behouden van onze belangrijkste strategische relaties. Ik kan jullie bevestigen dat hij de NAVO toegewijd blijft. Het Amerikaanse engagement binnen het bondgenootschap blijft onveranderd. Zulke allianties zijn niet enkel voor Europa goed, maar ook voor de VS en de hele wereld."

Meest gelezen