Polen graaft zijn ex-president op

De Poolse overheid startte vandaag een nieuw onderzoek naar de vliegtuigcrash in 2010 in het Russische Smolensk. Daarbij kwam voormalig president Lech Kaczynski als "belangrijkste" slachtoffer om.
AP2010

Bij de mislukte landing van het vliegtuig op 10 april 2010 kwamen alle 96 inzittenden om. Naast Kaczynski vervoerde het vliegtuig nog een resem Poolse politieke en militaire leiders. Zes jaar na de crash twijfelen heel wat mensen aan de oorzaak van de ramp en wordt er gesproken over een "Russisch complot".

De nationaal-conservatieve PiS-partij deelt momenteel de lakens uit in Warschau. Zij geloven niet dat een menselijk falen aan de basis ligt van de vliegtuigcrash. Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is anti-Russisch. Aan de leiding van de partij staat Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de verongelukte ex-president.

Tusk schuldig?

Kaczynski gelooft al jaren dat Rusland een complot beraamd heeft en daarbij de steun kreeg, of toch tenminste de toestemming, van de toenmalige Poolse premier Donald Tusk. Tusk is momenteel de voorzitter van de Europese Raad. Kaczynski wil Tusk voor de rechtbank brengen en verzamelt bewijsmateriaal tegen de man.

De lichamen van Kaczynski en zijn vrouw Maria Kaczynska zullen opgegraven worden uit hun tombe in de Wawelkathedraal in Krakau, een plek waar heel wat Poolse koningen en schrijvers hun laatste rustplaats kregen. De overblijfselen zullen daarna overgebracht worden naar een forensisch laboratorium.

Wetenschappers zullen onder meer de aanwezigheid van explosieven onderzoeken. Veel Kaczynski-voorstanders geloven namelijk dat het vliegtuig neerstortte als gevolg van een geplande ontploffing.

Verscheidene families en nabestaanden hebben al openlijk geprotesteerd tegen de geplande opgravingen van hun verongelukte familieleden.

Meest gelezen