Pro-Russische kandidaat Dodon wint historische presidentsverkiezing Moldavië

De pro-Russische kandidaat Igor Dodon heeft de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in 20 jaar in Moldavië gewonnen. Dat blijkt na de telling van 97 procent van de stemmen. Hij eindigt met 55,3 procent voor de Europeesgezinde kandidate Maia Sandu (44,7 procent).

"We hebben gewonnen, iedereen heeft het begrepen", aldus Dodon tijdens een persconferentie. Hij bedankte zijn tegenstander voor de "goede electorale campagne" en feliciteerde haar voor "het lovenswaardige resultaat". Hij beloofde ook om "rekening te houden met de standpunten van de aanhangers van Maia Sandu".

Het was de eerste keer sinds 1996 dat de Moldaviërs zich rechtstreeks mochten uitspreken over het presidentschap. De vorige keren werd die keuze gemaakt door het parlement. De opkomst van de tweede ronde was met 53,3 procent iets hoger dan bij de eerste ronde eind oktober (49,8 procent).

Beide kandidaten noemden de historische verkiezingsslag "slecht georganiseerd" en veroordeelden onder meer het tekort aan stembiljetten in kiesbureaus in het buitenland. Sandu meldde bovendien aan de pers dat er talrijke vermoedens zijn van verkiezingsfraude en riep op tot een diepgaand onderzoek, aldus het onafhankelijke persagentschap IPN. Dodon riep de bevolking dan weer op om de kalmte te bewaren en niet te protesteren tegen de resultaten.

Door te stemmen voor Dodon, heeft Moldavië beslist om een einde te maken aan de pro-Europese koers van ontslagnemend premier Pavel Filip. Dodon wil een strategisch bondgenootschap met Rusland en bekritiseert het in 2014 afgesloten associatieverdrag met de EU over het instellen van een vrijhandelszone.

De definitieve resultaten zullen vandaag rond 09.00 uur Belgische tijd worden bekendgemaakt.

De functie van president is in Moldavië vooral ceremonieel. Het tussen Roemenië en Oekraïne ingeklemde land, dat 3,5 miljoen inwoners telt, bevindt zich al jaren in een zware politieke crisis. De afgelopen jaren verdween 1 miljard dollar, zowat een achtste van het bruto binnenlands product, uit de lokale banken. Dat leidde tot massale protesten in het land tegen vermoedelijke corruptie.

Meest gelezen