Proces tegen moordenaar Britse politica Jo Cox gestart

In Londen is het proces begonnen tegen de 53-jarige Thomas Mair, de man die wordt beschuldigd van de moord op de Britse politica Jo Cox. Cox, een fervente tegenstander van een brexit, werd enkele dagen voor het referendum, op straat neergestoken en neergeschoten.
© SWNS.com

De 41-jarige Jo Cox werd op 16 juni vermoord in het stadje Birstall. Bij het incident liep een omstaander zware verwondingen op. De rechtbank zal tegen de 53-jarige beschuldigde Thomas Mair vermoedelijk ook klachten wegens wapenbezit behandelen.

De moord op Cox schokte Groot-Brittannië. Er werden vragen gesteld of het agressieve taalgebruik tijdens de campagne voor het referendum een rol speelde bij haar dood. Het gebeuren werd door de media aangewend om het pro-brexitkamp in een slecht daglicht te stellen. Uiteindelijk stemden de Britten - onverwacht - toch voor de brexit.

De eerste zittingsdag van het proces in de Old Bailey in Londen is gewijd aan het kiezen en beëdigen van de jury. De rechtszaak zal naar verwachting ruim drie weken in beslag nemen.

Meest gelezen