Stichting Delvaux verkoopt voor het eerst een werk om geld in te zamelen

De Stichting Delvaux laat vanavond voor het eerst een werk van de schilder veilen om geld in te zamelen. "La route de Rome", een schilderij uit 1979, wordt vanavond geveild bij Sotheby's in New York, dat de waarde van het werk schat tussen twee en drie miljoen dollar (1,8 en 2,7 miljoen euro).

Als zijn museum daar nood aan had, mocht er werk van hem worden verkocht, heeft Delvaux (1897-1994) altijd gezegd. En dat is nu voor het eerst het geval, oordeelt de Stichting. Twintig werken mogen echter nooit worden verkocht.

"We hebben één werk gekozen waarvan we zo'n hoog mogelijke opbrengt verhopen", legt Julie Van Deun, conservator van het Delvauxmuseum in Sint-Idesbald en lid van de Stichting, uit in De Standaard. "Een groot werk, met bekende thema's als de naakte vrouw, de nacht en de man in pak. Tegelijk mocht de collectie niet verzwakken. Met "Hommage à Jules Verne" houden we een vergelijkbaar werk in de collectie."

Na de veiling volgt er nog een uitgebreide fundraisingcampagne. Zo zullen er voor 1 euro badges worden verkocht zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen.

Met de opbrengst van de veiling en de fundraising zullen onder meer kunstwerken worden gerestaureerd. Het grootste deel van het budget zal echter worden geïnvesteerd in een bijhuis van het museum in Brussel. "We zoeken een geschikt gebouw in de buurt van de Kunstberg", zegt Van Deun. "In Sint-Idesbald blijven we het volledige overzicht brengen. In Brussel willen we een Delvaux-vitrine, met kortlopende tentoonstellingen, met de Delvaux zoals de mensen die kennen. Daar willen we volop internationale bruiklenen uitspelen."

Meest gelezen