Tihange 1 maand langer dicht

België moet het een maand langer zonder de stroomproductie van Tihange 1 stellen, zo blijkt uit een inschatting van uitbater Engie Electrabel. De heropstart van de nucleaire reactor is met een maand verschoven naar 31 december.

Reactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd, nadat bij bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site, een gebouw was beschadigd.

De extra maand uitval komt niet erg gelegen. Doordat in Frankrijk verscheidene centrales stilliggen, veroorzaakt dat de nodige krapte op de stroommarkt. Tijdens de koudeprik van vorige week werden uitzonderlijk hoge prijzen genoteerd op de groothandelsmarkt voor elektriciteit, tot 678 euro/MWh. De Franse hoogspanningsbeheerder waarschuwde al voor een afschakelplan bij extreem winterweer.

Van het Belgische nucleaire park werken vandaag Doel 2, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3. Doel 1 werd dit weekend even van het net gehaald voor onderhoud, maar wordt normaal vandaag weer opgestart. Doel 3 is in revisie tot 4 december. Tihange 1 ligt dus stil wegens bouwkundige werkzaamheden, naar verwachting tot eind december.

Meest gelezen