Trump niet tegen homohuwelijk, maar wel tegen abortus

De vrees van de LGBT-gemeenschap dat het homohuwelijk onder zijn administratie zou worden teruggeschroefd, zijn "niet onderbouwd". Dat heeft pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump verklaard tijdens een interview dat werd uitgezonden op CBS.

Hij maakt wel duidelijk dat hij zijn beleid sterk tegen abortus gekant zal zijn en in het voordeel van de wapenwetgeving.

Trump verklaarde dat hij een voorstander is van het homohuwelijk en drukte dat ook al uit tijdens de Republikeinse conventie in juli. "Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké", zei hij over de beslissing van het Supreme Court uit 2015 om het homohuwelijk mogelijk te maken.

De nieuwe president verklaarde wel dat hij in dat Hooggerechtshof rechters wil aanstellen die tegen abortus ("pro-life") zijn en die voor het dragen van wapens zijn. "Dit is wat er zal gebeuren: ik ben pro-life, dus de rechters zullen pro-life zijn", aldus Trump. "Ze zullen ook grote voorstanders zijn van het Tweede Amendement" van de grondwet, dat zegt dat elke Amerikaan het recht heeft om een wapen te dragen. Trump moet al zeker één rechter aanstellen, aangezien door het overlijden van Antonin Scalia in februari een post vacant is.

Trump verklaarde nog dat indien "Roe v. Wade", de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus te legaliseren, zou worden herroepen, de beslissing rond abortus weer naar de staten zou gaan. Vrouwen die een abortus willen in de staten die abortus dan niet toelaten, "zullen naar een andere staat moeten gaan", zei hij. "We zullen wel zien, we hebben nog een lange weg te gaan", aldus Trump nog.

 

Meest gelezen