Verkiezing Trump deed al 1.200 miljard dollar aan staatspapier verdampen

De obligatiemarkten blijven klappen krijgen na de verkiezing van Donald Trump als president van de VS. De marktwaarde van Amerikaans staatspapier zakte intussen al met maar liefst 1.200 miljard dollar. Beleggers dumpen hun staatsobligaties omdat ze vrezen dat het beleid van Trump zal leiden tot hogere inflatie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump heeft beloofd om de belastingen drastisch te verlagen, om meer te investeren in infrastructuur en om een protectionistischer beleid te voeren.

Dat doet een alarmbel rinkelen bij beleggers in staatspapier. Zij vrezen een stijging van de inflatie door Trumps aangekondigde maatregelen, en willen nu meer rendement op hun staatsleningen, omdat ze vrezen dat hun geld minder waard zal zijn eens de looptijd van hun obligatie verlopen is.

De koersen van staatsobligaties blijven daardoor dalen. De waarde van de obligatie-index van Bank of America zakte vorige week met 1.200 miljard dollar (ruim 1.100 miljard euro), virtueel geld dat verdampt.

Langetermijnrente stijgt

Die koersdaling van het staatspapier doet dan weer de langetermijnrente stijgen. Voor Amerikaanse staatsobligaties ging de rente boven de 3 procent. En ook in Europa zien we stijgingen, aangezien de obligatiemarkt internationaal is.

De Belgische tienjaarsrente is zo voor het eerst sinds februari boven de 0,80 procent geklommen. Dat kan slecht nieuws zijn voor de begroting, want geld lenen wordt zo een stuk(je) duurder voor de staat. Al blijft de rente wel nog heel erg laag voor Belgisch staatspapier.

Druk op centrale banken

De verkozen Trump liet ook verstaan een ander beleid van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve te willen. Hij wil namelijk voorzitter Janet Yellen vervangen. Zij hield tot nu een lage rente aan. Door de stijging van de langetermijnrente dreigt dat te zullen veranderen.

Dat kan ook de druk op de Europese Centrale Bank verhogen om een ander beleid te gaan voeren. Gevreesd wordt dat de ECB vroeger dan verwacht zal stoppen met het opkopen van staatspapier. En dat kan dan weer een rem zetten op de economie.

Meest gelezen