50,5 miljoen euro voor "Meisjes op de brug" van Munch

Bij Sotheby's in New York is "Meisjes op de brug" van Edvard Munch geveild voor 50,5 miljoen euro. Het is volgens het veilinghuis het tweede hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij van de Noorse schilder betaald is. "De schreeuw" blijft recordhouder: dat beroemde werk werd in 2012 geveild voor 111,2 miljoen euro.

"Meisjes op de brug" is een werk uit 1902 en was door Sotheby's geschat op ruim 50 miljoen dollar en heeft die prijs ook gehaald. Het werk blijft in waarde stijgen. In 1996 werd het verkocht voor 7,1 miljoen euro, in 2008 veranderde het al van eigenaar voor 28,5 miljoen euro. Het schilderij was een van de topstukken van de herfstveiling bij Sotheby's in New York.

Een ander opmerkelijk werk, een Picasso uit de reeks "De schilder en zijn model", dat voor de eerste keer uit een privécollectie kwam, is verkocht voor 11,9 miljoen euro.

Meer dan 600 verzamelaars boden ter plekke of via de telefoon op de kunstwerken. "Dit bewijst dat de kunstmarkt zeer solide is", zegt Simon Shawn, verantwoordelijke voor de impressionistische en moderne werken bij Sotheby's.

Meest gelezen