"Britse regering heeft geen brexitplan"

De Britse regering heeft geen algemeen brexitplan. Het kan bovendien nog zeker een half jaar duren voor ze met een strategie voor de uitstap uit de Europese Unie voor de dag kan komen. Dat zeggen de Britse krant The Times en de openbare omroep BBC die een gelekte memo bestemd voor het Britse kernkabinet konden inkijken. De Britse regering echter zegt niet te weten waar de beweringen vandaan komen.

Waar het gelekte document precies vandaan komt, is niet duidelijk. Het rapport is geschreven door een niet-nader genoemde consultant en draagt de titel "Brexitupdate, 7 november".

De auteur van de memo waarschuwt de Britse regering dat er momenteel zo'n 500 projecten lopende zijn die verband houden met de brexit. Om die allemaal te kunnen afronden zijn mogelijk 30.000 extra medewerkers nodig, klinkt het.

Bovendien zou er door aanzienlijke meningsverschillen binnen de regering geen gezamenlijke exitstrategie voorhanden zijn. Binnen het kernkabinet zouden minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, brexitminister David Davis en de minister voor Internationale Handel Liam Fox, als oorspronkelijke voorstanders van de brexit, lijnrecht tegenover de minister van Financiën Philip Hammond en minister van Economie Greg Clark (lid van het Remain-kamp) staan.

Elk departement heeft zijn eigen noodplan gemaakt, stelt de memo, maar een globaal plan ontbreekt. Als gevolg van dit alles kan het mogelijk nog zes maanden duren voor de regering haar prioriteiten op een rij heeft, waarschuwt de auteur.

Kritiek op May

Volgens de BBC toont het document alleszins aan hoe "ingewikkeld, moeilijk en uitdagend" het zal zijn om de brexit tot een goed einde te brengen.

De regering van premier Theresa May zegt echter dat de punten die in het document worden aangekaart haar volkomen onbekend zijn. Minister van Transport Chris Grayling verklaarde aan de BBC "geen idee" te hebben van waar het rapport opeens vandaan komt.

Premier May heeft eerder te kennen gegeven dat ze ten laatste eind maart van volgend jaar het befaamde Artikel 50 (dat het formele uittredingsproces van twee jaar in gang zet, redactie) wil inroepen. Maar het rapport stelt de waarschijnlijkheid daarvan in vraag. "Premier May begint erom bekend te staan dat ze beslissingen herroept en de zaken zelf wil oplossen. Maar dat is zo goed als onhoudbaar."

Koren op molen oppositie

De huidige, slabakkende situatie is natuurlijk koren op de molen voor oppositiepartij Labour. De Labourschaduwminister voor Financiën John McDonnel zal naar verwachting later vandaag tijdens een speech de chaotische brexitaanpak van de regering aankaarten en stellen dat minister van Financiën Hammond niet alleen compleet geïsoleerd, maar ook te zwak is om van de brexit een succes te maken.

Er loopt overigens ook nog steeds een rechtszaak tegen de Britse regering wegens het willen in gang zetten van Artikel 50 zonder daartoe eerst het parlement te raadplegen. Het Britse Hooggerechtshof heeft de Britse regering veroordeeld, maar die heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. De uitspraak daarvan wordt verwacht op 5 december.

 

Meest gelezen