"Droevigste ijsbeer ter wereld" krijgt (even) nieuwe thuis

"De triestigste ijsbeer van de hele wereld." Zo werd ijsbeer Pizza een aantal maanden geleden wereldberoemd, nadat beelden van hem als attractie in een Chinees winkelcentrum viraal gingen. Op die beelden was te zien hoe zielig zijn leven was, met de tristesse die van zijn gezicht afdroop. Dat terwijl voorbijgangers zonder enige schaamte foto’s en selfies van de ongelukkige beer bleven maken. De reacties op sociale media waren heftig en dat droeg er wellicht nu toe bij dat voor Pizza een ander onderkomen gezocht is. Ook al blijkt het maar om een tijdelijke oplossing te gaan.

Waar de 3 jaar oude Pizza zal verblijven is momenteel nog onduidelijk -"ergens in het noorden van China"- , maar het zal dus niet meer het "Grandview Aquarium", ondergebracht in een winkelcentrum, in Guangzhou zijn. Daar worden nu verbeteringswerken aangebracht.

Peter Li, medewerker van "Humane Society International", toonde zich in ieder geval tevreden: "Pizza heeft zijn hele leven lang in een kleine ruimte, zonder zonlicht, opgesloten gezeten. Nu kan hij tenminste de zon op zijn vacht voelen, kan hij frisse lucht inademen en kan hij de hemel zien."

"We hopen dat het winkelcentrum deze tijdelijke verhuis definitief maakt. Want hoe groot de aanpassingen aan zijn verblijf daar ook zullen zijn, het zal nooit een geschikte plaats voor een dier worden. Hem terugsturen zou wreed en harteloos zijn."

Maar voor de directie van het winkelcentrum is een terugkeer onvermijdelijk, wellicht vooral omdat de ijsbeer zo’n grote aantrekkingskracht heeft op de bezoekers. Afgelopen weekend werd alvast een afscheidsfeestje voor de beer gehouden. "Maar als je terugkomt, weet dan dat het in een meer comfortabele plaats zal zijn", aldus een mededeling van het winkelcentrum.

Maar niet iedereen is dus tevreden met deze oplossing. Zo ook bijvoorbeeld Qin Xiaona van "Capital Animal Welfare Association": "Tijdelijk is niet goed genoeg. Pizza moet definitief verhuisd worden zodat hij nooit meer zo’n afschuwelijk leven moet meemaken." Midden september had het Yorkshire Wildlife Park in Dorchester, Engeland, zich al aangeboden als nieuwe thuis voor de ijsbeer.

Hier beneden kunt u het filmpje van "Animals Asia" zien, dat de erbarmelijke situatie van Pizza onder de aandacht bracht:

Meest gelezen