Authentiek of nep? Ruzie over "nieuw" schetsboek Van Gogh

Een nieuw kunstboek veroorzaakt grote onenigheid onder specialisten van Vincent van Gogh. Volgens de auteur bevat het tot nog toe onbekende schetsen van de Nederlandse schilder. Volgens het Van Gogh Museum zijn die niet van zijn hand.

In verschillende talen is vandaag het boek "Vincent van Gogh - Het verloren schetsboek uit Arles" verschenen. Het is het resultaat van jarenlang onderzoek van professor Bogomila Welsh-Ovcharov van de universiteit van Toronto in Canada naar een resem schetsen die ze in 2013 in handen kreeg en die ze aan Van Gogh toeschrijft.

Van Gogh zou de tekeningen omstreeks 1888 hebben gemaakt. Van mei tot september van dat jaar logeerde hij bij Joseph en Marie Ginoux in het Café de la Gare in Arles. Zij zouden hem een schetsboek hebben gegeven waarmee hij de volgende twee jaar door de Provence trok. Daarin zou hij ruim zestig schetsen van het landschap hebben getekend evenals een zelfportret.

WO II

Na de dood van Van Gogh in 1890 raakte het schetsboek naar verluidt in de vergetelheid. De huidige (anonieme) eigenaar zegt dat haar moeder het boek op het einde van WO II in een kamer in Arles aantrof nadat de stad was gebombardeerd. Bij het boek stak ook een kort dagboek.

Jarenlang bleef het vervolgens in een kast liggen, tot een lokale kunsthistoricus het onder ogen kreeg en Welsh-Ovcharov verwittigde. Zij heeft de tekeningen naar eigen zeggen "als een wetenschapper" bestudeerd en is formeel: het zijn authentieke schetsen van de hand van Van Gogh.

(Lees verder onder video)

"Deze tekeningen kunnen we niet aan Van Gogh toeschrijven"

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is het grondig oneens met de conclusies van Welsh-Ovcharov. "Deze tekeningen kunnen we niet aan Van Gogh toeschrijven", klinkt het beslist in een persbericht dat eveneens vandaag is verschenen.

Het museum zegt dat het al langer op de hoogte is van het bestaan van het schetsboek. Al in 2008 en 2012 hebben experts hoogwaardige foto's van de tekeningen bestudeerd. In 2013 hebben ze ook de schetsen zelf onder ogen gekregen. Telkens was hun conclusie dezelfde: het gaat om imitaties.

Bruine inkt

Van de artistieke ontwikkeling die Van Gogh tussen 1888 en 1890 doormaakte, is in het schetsboek niks te merken, zo haalt het museum aan.

Ook de gebruikte inkt is volgens het museum problematisch. Van Gogh werkte in die periode voornamelijk met zwarte inkt en soms ook met paarse. De meeste tekeningen die hij daarmee maakte, zijn vandaag bruin verkleurd. De tekeningen in het schetsboek zijn eveneens bruin, maar ze zijn met bruine inkt gemaakt en niet met verkleurde zwarte of paarse inkt. Het museum noemt dit "niet typisch" voor Van Gogh.

Tot slot stelt het museum ook vragen bij de topografie van de schetsen. De herkomstgeschiedenis van het schetsboek zou eveneens vol gaten zitten en het bijhorende dagboekje zou onbetrouwbaar zijn.

Meest gelezen