De Croo probeert B-post-deal te redden in Nederland

Minister van Overheidsbedrijven De Croo heeft morgen een gesprek met de Nederlandse minister van Economie over de nieuwe overnamepoging van PostNL door Bpost. Dat schrijft De Standaard vanochtend en dat is bevestigd aan de VRT-redactie. De Croo wil van de Nederlanders horen waarom ze een overname van PostNL niet zien zitten.

Vicepremier en minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open VLD) gaat morgen praten met zijn Nederlandse collega van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). De Croo zou de Nederlandse gevoeligheden proberen in te schatten.

Inmenging

Kamp liet vorige week al vallen dat hij bezwaren heeft tegen een overname door Bpost. Ook zijn partijgenoot en premier Mark Rutte is tegenstander. Een overname door een bedrijf met de Belgische overheid als grootaandeelhouder is volgens hen een stap terug voor PostNL.

De Nederlanders verwezen onder meer naar uitspraken van De Croo zelf. Die had gezegd dat het fusiebedrijf geen enkele beslissing kan nemen waar de Belgische staat het niet mee eens is. De Nederlandse staat is geen aandeelhouder bij PostNL, maar één derde van het bestuur bestaat wel uit politici.

Bpost optimistisch

Bpost gelooft nog altijd in een fusie met PostNL. "De deal is nog niet van de baan", zei Koen Van Gerven, CEO van Bpost vandaag tegen zijn aandeelhouders tijdens een toelichting van de strategische visie van het postbedrijf. "De logica achter een overname houdt nog altijd steek. Naar wat ik in de pers lees, is de deur dichtgeslagen, maar staat het raam nog open. Ik ben op zoek naar een ladder om aan dat raam te geraken."

Gevoelskwestie

De Croo zal in Nederland proberen de deal te redden. Welke argumenten hij op tafel zal leggen, is niet bekend. In De Standaard waarschuwen experts dat het in deze fase belangrijk is om goed te luisteren wat de gevoeligheden in het dossier zijn. Een deel van dat probleem lijkt een gevoelsmatige kwestie.

"Het gaat niet enkel over de prijs. Een mogelijkheid is dat de regering ervoor zorgt dat het belang in de fusiegroep binnen een termijn van 18 maanden onder de 25 procent zakt."

Op dit moment bevinden veel logistieke centra zich in Nederland, terwijl de consumenten deels in België wonen. In de groeiende e-commerce-sector zou de groep de Benelux dan als één markt kunnen bekijken. Als de deal rond raakt, wordt de postgroep de vierde grootste in Europa.

Meest gelezen