Doodstraf voor Egyptisch oud-president ingetrokken

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de doodstraf ingetrokken tegen voormalig president Mohamed Morsi. Dat meldt de staatskrant al-Ahram. Daarmee verwerpt het hof een eerder besluit van een lager gerechtshof.

Morsi was in juni 2015 veroordeeld voor het plannen van een gevangenisopstand tijdens de Arabische lente in 2011. Die opstand leidde mee tot het aftreden van president Hosni Moebarak. Het Egyptische Hof van Cassatie oordeelt dat er een nieuw proces moet komen.

Het hof beveelt ook een nieuw proces voor de vijf medebeschuldigden van Morsi. Onder hen bevindt zich Mohamed Badie, de voormalige leider van de Moslimbroederschap. Ook Morsi maakte deel uit van die beweging.

Kort presidentschap

Morsi was in 2012 de eerste democratisch verkozen president in Egypte. Na een jaar aan de macht werd hij afgezet door het leger. Duizenden mensen waren op straat gekomen om het aftreden van hun leider te eisen. Zijn opvolger was huidig Egyptisch president Abdul Fatah al-Sisi.

In andere processen werd Morsi al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, onder meer voor aanzetten tot geweld en spionage.

Meest gelezen