Electrabel krijgt geen veiligheids­vergunning wegens gebreken cyberveiligheid

Engie Electrabel krijgt voorlopig geen veiligheidsvergunningen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het FANC licht toe dat gebreken qua cyberveiligheid aan de oorzaak liggen.

Het FANC laat weten dat cyberveiligheid aan de oorzaak ligt van de voorlopige weigering van de vergunning. Het overheidsagentschap benadrukt wel dat het onderzoek nog lopende is. "Engie Electrabel heeft nog tijd om de nodige maatregelen te nemen. Dat kan gaan om aanpassingen aan gebouwen of extra opleidingen voor het personeel."

De Sudpresse-kranten schreven eerder al dat het energiebedrijf geen veiligheidsvergunningen van het FANC kreeg omwille van "ernstige en fundamentele" gebreken in de bescherming van gegevens over de veiligheid van kernreactoren.Ook Kristof Calvo (Groen) zegt dat de cyberveiligheid één van de pijnpunten is. "Er waren in het verleden al waarschuwingen over de beveiliging van hun databanken."

"Geen impact"

Volgens het energiebedrijf heeft de weigering van de vergunningen geen impact. "We gaan aan de slag met de aanbevelingen van het FANC en wachten in de tussentijd het definitieve rapport af", reageert woordvoerster Geetha Keyaert. Op welke gebreken het FANC wees, wilde de energieproducent niet kwijt.

De subcommissie nucleaire veiligheid, waarin Calvo zetelt, wil meer informatie. Ze zal aan minister van Veiligheid Jan Jambon vragen om het FANC uit te nodigen voor een gesprek over dit dossier. "Dat overleg vindt waarschijnlijk volgende week plaats", aldus Calvo.

Meest gelezen