Fanny Kiekeboe krijgt eigen stripreeks

Fanny Kiekeboe, het populaire personage uit de Kiekeboe-stripalbums, krijgt een eigen stripreeks "Fanny K.". Dat melden de kranten van Mediahuis en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Niet geestelijke vader Merho (68), maar tekenaar Jean-Marc Krings en scenarist Toni Coppers zullen de reeks maken. Met de zegen van Merho wel. De reeks is een uitgave van Standaard Uitgeverij.

In april 2017 zal het eerste album in de rekken liggen, in het jaar waarin de Kiekeboes 40 jaar zullen bestaan. De reeks start met een trilogie met als titel "Moordgriet".

Dat er wat beweegt in de stripwereld is al langer duidelijk. Enkele weken geleden werd ook al aangekondigd dat De Rode Ridder volgend jaar een nieuwe stripreeks krijgt en eerder was er ook de succesvolle "Suske & Wiske"-sequel "Amoras".

Toni Coppers (55) zal zich mee over de reeks ontfermen. Hij is als misdaadauteur bekend is van de verhalen rond inspecteur Liese Meerhout (verfilmd in de VTM-reeks "Coppers"). In 2014 won hij de Hercule Poirotprijs.

"Met het populairste personage van een strip, rotzooi je niet"

Nu wordt Coppers dus stripauteur, maar de Kiekeboes waren geen onbekenden voor hem, zegt hij in Gazet van Antwerpen. "Toen Merho mij in een eerste gesprek vroeg of ik nieuw leven wilde geven aan de meest begeerde vrijgezellin van Vlaanderen, zeiden we al dat Fanny het jongere zusje zou kunnen zijn van mijn Liese Meerhout. Die heeft dezelfde drive als Fanny."

"Ik vind het een hele eer. De Kiekeboes is de meest gelezen strip in Vlaanderen. En in die strip is Fanny het populairste personage. Daar rotzooi je niet mee. Dat moet goed zijn. We hebben dan ook veel tijd besteed aan een goed scenario."

"Het was niet de bedoeling dat ik dit zelf zou maken", legt Merho uit, die benadrukt dat hij het volste vertrouwen in het project heeft. "Er moet een afstand zijn met de reguliere reeks. De scenarist was vrij vlug gevonden in mijn vriend en misdaadauteur Toni Coppers. Wij kennen elkaar al een hele tijd en zijn fan van elkaars werk."

"Moordgriet"

In de nieuwe reeks zal Fanny enkele jaren ouder zijn. Ze ziet er ook anders uit. Ze is het ouderlijke huis uit en staat aan het begin van haar professionele leven. Ook twee vriendinnen van Fanny krijgen een belangrijke rol: haar huisgenote Alanis en Tomboy, een prostituee.

In het eerste album komt Fanny erachter dat een goede vriendin en fotomodel in Genève op een vreselijke manier is vermoord en ze zweert de dader te vinden. Haar moed en doorzettingsvermogen zijn groot, maar de tegenstander is zeer geraffineerd en niet aan zijn proefstuk toe.

Meest gelezen