Grootscheepse razzia tegen salafistische organisatie in Duitsland

In Duitsland is de politie vanmorgen tijdens een grootscheepse actie binnengevallen op honderden adressen. De actie vond plaats in heel het land en was gericht tegen aanhangers van "De ware religie", de vereniging rond de salafistische haatprediker Ibrahim Abou Nagie. De organisatie is omstreden, onder meer wegens het uitdelen van korans in verschillende Duitse steden.

Honderden agenten bestormden om 6.30 uur stipt moskeeën, woningen, kantoren en depots. De actie gebeurde simultaan in tien Duitse deelstaten maar concentreerde zich op de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen en Hamburg. De actie die geleid werd door het gerecht van Düsseldorf, zou een jaar lang zijn voorbereid.

De organisatie rond de in Keulen gevestigde haatprediker Abou Nagie is al ruim 10 jaar actief in Duitsland en is vooral bekend om haar "Lees!"-campagne waarbij leden aan infostandjes gratis exemplaren van de koran uitdelen. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat de organisatie meer dan 500 aanhangers telt. Ze maken deel uit van de 60 plaatselijke "Lees!"-verenigingen. Onderzoek toonde aan dat heel wat van de Duitse Syriëstrijders voor hun afreis contact hadden met de "Lees!"-actie.

Onmiddellijk verbod

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière rekruteert de omstreden organisatie in Duitsland ook voor de jihad, steunen ze terreurorganisatie IS en willen ze de sharia invoeren. De beweging is vandaag trouwens met onmiddellijke ingang verboden.

Abou Nagie dook onder meer op in een video met als titel "Het dwaalspoor van de democratie", waarin hij onder meer stelt dat de democratie tegen de islam gericht is. Abou Nagie maakt zich in de video ook kwaad over de "Kuffar", de "ongelovigen die proberen van ons ongelovigen te maken. Als we de sharia ontkennen, dan zijn we ongelovigen. Als we de democratie aanvaarden, dan zijn we ook ongelovigen."

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière heeft intussen in een persconferentie meer informatie gegeven over de politieactie.

Meest gelezen