Grote bedrijven hebben meer kans op zieke werknemers

Hoe kleiner de onderneming waarin je werkt, hoe minder kans op afwezigheid door ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstenverlener Acerta. Ook vrouwen en arbeiders blijken risicogroepen.

Bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers zijn er 9,5% zieken per dag. Bij bedrijven met minder dan 5 werknemers is dit hooguit 4%. "Mogelijk voelen ze zich minder betrokken bij het bedrijf waar ze voor werken omdat ze maar één van de velen zijn", zegt Dirk Wijns, directeur bij Acerta consult.

Afwezige jongeren

Opvallend is de sterke stijging van het kortstondig ziekteverzuim bij jongeren tussen 23 en 28 jaar. "We zien een toename van 20%", merkt Wijns op. "Terwijl jongeren in 2011 gemiddeld gemiddeld 4 arbeidsdagen afwezig waren, zijn dat er in 2016 bijna 5."

Meer vrouwen en arbeiders

Arbeiders zijn dubbel zo veel afwezig als bedienden. Vorig jaar waren dagelijks 1 op 10 arbeiders binnen een onderneming afwezig. Bij bedienden was dit 1 op 20. Mannen blijken minder ziek thuis te blijven. Terwijl mannen gemiddeld 5,9 % van hun arbeidsuren afwezig waren, was dit bij vrouwen 8,6%.

Meest gelezen