Haatberichten niet langer welkom op Twitter

Na jarenlange kritiek bindt Twitter de strijd aan tegen pesterijen en verbale aanvallen. In de toekomst zal het onder andere eenvoudiger worden om misbruik te melden.

Twitter krijgt al lang het verwijt niet hard genoeg op te treden tegen pesterijen, laster en agressief gedrag. De voorbije jaren verscherpte het bedrijf zijn strijd hiertegen, maar dat bleek onvoldoende. Zo was het thema ook erg aanwezig tijdens de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezing, die bij momenten smerig verliep. Volgens sommige media zou het probleem ook de reden geweest zijn waarom Disney afzag van een overname van Twitter.

Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, reageert tevreden op de plannen van Twitter. Het ziet in de nieuwe aanpak een duidelijk signaal aan het adres van doorwinterde haatzaaiers en racisten.

Volgens Unia lijkt de stroom van haat en racisme op Facebook en Twitter immers alleen maar toe te nemen. Uit cijfers van 2015 blijkt dat 92 procent van de dossiers die Unia heeft geopend rond discriminatie en racisme gaan over haatboodschappen op het internet. Meer dan een derde gaat over incidenten op Facebook en Twitter. "Niets wijst erop dat de cijfers voor 2016 rooskleuriger zouden zijn", zegt Unia. Ze vinden het dan ook cruciaal dat Twitteraars zelf lik op stuk geven als ze op haattweets botsen, maar ook dat Twitter zelf het probleem aanpakt. 

Meest gelezen