Koning Filip terug van geheime missie in Jordanië

Koning Filip heeft Koningsdag niet thuis gevierd. Hij bracht vandaag een geheim bezoek aan de Belgische militairen in Jordanië. Dat is de uitvalsbasis van de zes Belgische F16's die ingezet worden in de strijd tegen IS boven Irak en Syrië.

"Dat de missie geheim was, heeft alles te maken met de veiligheid", zegt Jens Franssen. "Het front ligt hier maar op een enkele tientallen kilometers vandaan. Bovendien wordt Jordanië ook geplaagd door aanslagen."

Voor de Belgische piloten is het bezoek alvast een hele eer en een hart onder de riem.

Een paar weken geleden beweerde Rusland dat Belgische F16's burgerslachtoffers gemaakt hadden bij een bombardement van een dorp in de buurt van Aleppo. Iets wat door minister van Defensie Vandeput altijd werd ontkend. De piloten zijn niet uit hun lood geslagen. "We wisten dat we recht in onze schoenen stonden", zegt een militair. "Het was desinformatie."

Nauwe banden met Jordaans koningshuis

Het bezoek van Koning Filip aan Jordanië bevestigt nog maar eens de nauwe banden tussen het Jordaanse en Belgische koningshuis.

Eerder dit jaar brachten de Jordaanse koning Abdullah II en koningin Rania een officieel staatsbezoek aan Brussel. "Voor een officieel tegenbezoek was er geen ruimte", zegt Jens Franssen, "maar op deze manier heeft koning Filip dit wel proberen goed te maken. Ook koningin Mathilde reisde begin deze maand nog naar Jordanië om een vluchtelingenkamp te bezoeken."

Abdullah en Filip lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Ze zijn niet alleen leeftijdsgenoten, maar ook allebei opgeleid als gevechtspiloot. "Voor koning Filip lagen alle kaarten goed voor een bezoek als dit: een tegenbezoek, maar dan ook nog eens een hart onder de riem steken van de Belgische gevechtspiloten."

Meest gelezen