Koperbedrijf nieuwste Chinese speler in Hollywood

Het Chinese koperbedrijf Anhui Xinke New Materials Company heeft voor 2,39 miljard yuan (324 miljoen euro) de Amerikaanse filmstudio Voltage Pictures gekocht. Het is niet de eerste Chinese overname in Hollywood.
© World Pictures/Photoshot. All rights reserved.

De fabrikant van koperproducten zoals kabels lijdt al twee jaar verlies door een dalende vraag. Met de opmerkelijke uitstap zoekt het bedrijf andere inkomstenoorden op. Anhui Xinke New Materials Company gaat concreet 80 procent kopen van Midnight Investments, zo deelde het dinsdag mee.

Voltage Pictures is bekend van films als "The Dallas buyers club" (2013), een prent van Jean-Marc Vallée die in 2014 drie Oscars won, onder meer voor beste acteur met Matthew McConaughey voor zijn rol van aidspatiënt. Het filmhuis viel ook met "The hurt locker" (2009) in de prijzen. De film van Kathryn Bigelow over Amerikaanse ontmijners in Irak won dat jaar de Oscar voor beste film.

Vorig jaar stapte Anhui Xinke New Materials Company al in het Chinese productiehuis Mengzhou Film and TV Culture Communication in.

In Hollywood is het alvast niet de eerste recente Chinese intrede. Zo viel het bedrijf achter de Golden Globes-filmprijzen begin deze maand in Chinese handen. Overnemer Wanda is bovendien al enkele jaren eigenaar van cinemaketen AMC en sinds begin dit jaar van filsmtudio Legendary (Jurassic World, Batman). En vorige maand investeerde internethandelaar Alibaba in Amblin Partners (oa. Dreamworks) van Steven Spielberg.

Meest gelezen