Ongebruikte metrolijn in Charleroi kostte Wallonië al bijna 2 miljoen euro

Elke maand geeft het Waalse gewest zo'n 15.000 euro uit aan het onderhoud van de metrolijn Oost richting Châtelet. Alleen is tot op heden de metrolijn nog niet in gebruik genomen omdat men wacht op de realisatie van een laatste halte. Intussen is de lijn een plaats geworden voor vandalisme en sluikstorten.

Sinds 1997 werd in Wallonië bijna  twee miljoen euro uitgegeven voor reparatie- en onderhoudswerken aan de metrolijn oost in Charleroi. Tussen medio 2015 en juni 2016 bedroeg de factuur 173.000 euro of zo'n 14.500 euro per maand. 

Met dit bedrag werd het stuk van de metrolijn schoongemaakt: 48,6 ton afval werd er opgeruimd. Daarnaast werden 134 bomen omgehakt en een overwoekerd gebied van meer dan 5000m² ontgonnen, wat vijf ton bijkomend groenafval opleverde. Ook werden er reparatiewerken uitgevoerd en door diefstal of slijtage werd 300 meter hekken langs de metrolijn vervangen. Tenslotte investeerde De Waalse Regionale Transport sector geld in de installatie van beveiligingspoortjes in de stations. Ook  moet de werking van de lijn gegarandeerd worden, waardoor de elektriciteitskosten oplopen.

Om de metrolijn in gebruik te nemen is het nog wachten op de realisatie van het metrostation aan ziekenhuis "Grand Hôpital" in Charleroi. Deze investering zou nog eens zo'n 50 miljoen euro kosten, zo blijkt uit het antwoord van Waals minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio op een parlementaire vraag. 

Meest gelezen