President Obama zet laatste keer voet op Europese grond

President Obama is aan zijn laatste buitenlandse reis begonnen. Hij is zonet geland in Athene, zijn eerste halte tijdens deze missie. Obama komt er praten over de economische crisis en de vluchtelingenproblematiek. Strenge veiligheidsmaatregelen moeten het bezoek in goede banen leiden.

De Amerikaanse president Barack Obama gaat in de hoofdstad Athene onder andere praten met de Griekse premier Tsipras en de president Pavlopoulos over de aanhoudende economische crisis. Zo is de VS voorstander van een schuldverlichting voor het land, net zoals het IMF. De Europese partners zijn daar niet echt voor te vinden.

Ook de vluchtelingenproblematiek staat op de agenda. Obama vindt dat deze crisis beter aangepakt moet worden. Hij is niet tevreden met het huidige spreidingsplan voor vluchtelingen in Europa. Nu blijven de meesten in Griekenland en Italië, weinigen worden verder geplaatst in Europa. Obama zou woensdag mogelijk zelf een vluchtelingenkamp bezoeken.

Griekenland vindt in Obama dus een bondgenoot. Of zijn opvolger Trump dezelfde strategie zal volgen, valt af te wachten. De toekomstige Amerikaanse president liet al horen dat Europa in de toekomst haar eigen boontjes moet doppen. Nu is de VS de grootste partner bij het IMF, maar met Trump zou dat wel eens kunnen veranderen, wat gevolgen kan hebben voor een mogelijke schuldverlichting. Ook de structuur van de NAVO stelt Trump in vraag, wat tot spanningen kan leiden.

Strenge veiligheidsmaatregelen in Athene

Door de komst van Obama hangt er spanning in de lucht in de Griekse hoofdstad. Vorige week was er nog een aanslag met een handgranaat op de Franse ambassade en een groep anarchisten drong het consulaat van de Verenigde Staten in Thessaloniki binnen. Veel Grieken denken nog steeds Amerika achter de opstand tegen de junta in 1973 zat. Op 17 november, binnen twee dagen, wordt de opstand in de universiteit herdacht.

Het bezoek van de Amerikaanse president gaat dan ook gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Niet minder dan 5.000 Griekse politieagenten en 500 Amerikaanse moeten het bezoek in goede banen leiden. In Athene is een grote perimeter opgesteld waar niet betoogd mag worden, maar zowel de linkse organisaties als de communistische partij hebben een betoging aangekondigd. 

Na Griekenland reist Obama door naar Duitsland en Peru waar hij de top van de APEC, de Aziatische en Amerikaanse landen, zal bijwonen. Daar staat ook een ontmoeting met de Chinese president Xi Jiping gepland.

Griekenland als stabiele partner?

Griekenland is geostrategisch een belangrijk land. Aan de overkant van de Egeïsche Zee is er president Erdogan en de oorlog in Syrië, waar Rusland bij betrokken is. Het doel van Obama's bezoek is om het partnerschap met Griekenland in het Oostelijke deel van de Middellandse Zee veilig te stellen. Maar of Griekenland op termijn een stabiele partner kan zijn, is nog maar de vraag.

Meest gelezen